Veliki broj nepravilnosti se prijavljuje

Veliki broj nepravilnosti se prijavljuje

Osim problema sa biračkim mjestom broj 1 u centru Šavnika, glasanje iz istih razloga nije počelo ni na biračkom mjestu broj 14 u Kruševicama. U biračkim odborima se spore oko omogućavanja glasanja biračima nedavno doseljenim iz drugih opština, navela je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević.

U Bijelom Polju na biračkom mjestu broj 2 je zabilježen veći broj nepravilnosti na samom početku glasanja, kada nije pokazano da je kutija prazna, nje popunjen kontrolni list prije prvog birača, a glasačka kutija je otvarana poslije ubacivanja prvog listića i tek tada propisno zatvorena. Osim toga, glasno su izgovarana imena birača, a zabilježena je i jedna povreda tajnosti glasanja, navela je Kovačević.

Glasno su izgovarana imena birača i na biračkom mjestu broj 4. Na biračkim mjestima 40 i 33 nijesu stalno prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Na biračkom mjestu broj 33 u Bijelom Polju, dodaje Kovačević, zahtjevi za glasanje putem pisma su popunjavani na biračkom mjestu, što znači da nisu mogli biti potpisani od strane birača. Takođe, povrijeđena je i tajnost glasanja tako što je bračnom paru dozvoljeno da budu zajedno iza paravana.

U Zeti na biračkom mjestu broj 13 nije poštovana procedura podnošenja zahtjeva za glasanje putem pisma. Na biračkim mjestima broj 13 i broj 4 zabilježena su korišćenja mobilnih uređaja.

U Pljevljima na BM 71 uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji, radi se po sistemu vizuelne identifikacije.

U drugim opštinama nisu dosad uočene veće nepravilnosti, osim povremenih kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta iz različitih razloga, navela je Kovačević.

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačevića rekla je da im je prijavljeno od strane više građana da nije u funkciji sajt biraci.me, na kojem bi građani trebalo da mogu provjeriti gdje glasaju.

„Neprihvatljivo je da sajt namijenjen tome ne radi na dan izbora na kojima pravo glasa ima 350.000 građana i građanki“, istakla je ona.

Birače je uputila na kol-centar MUP-a na broj 19820, gdje mogu provjeriti gdje glasaju.

Zabilježeno je više novih nepravilnosti u Podgorici:

U krugu biračkih mjesta 21b i 21c u Zagoriču propagandni materijal na udaljenosti manjoj od 100 metara od biračkog mjesta, što je protivno zakonu, navela je Kovačević.

Na biračkom mjestu 26, dodaje, jednom biraču je omogućeno da glasa sa isteklim pasošem.

Na biralištu broj 52 birački odbor je bio u nepotpunom sastavu prilikom otvaranja – nije bilo predsjednika ni zamjenika, a predsjednik se pojavio nakon devet časova.

Na biračkom mjestu 24 u Podgorici birački odbor funkciniše sa samo tri člana, jer se dva nisu pojavila, što je suprotno zakonu, navela je Kovačević.

Na biralištu broj 107 prisutna su samo četiri člana biračkog odbora, a na biralištima 106a i 67 prijavljene su slične nepravilnosti.

Na biralištu broj 67 takođe je zabilježena nepravilnost prilikom otvaranja biračkih mjesta – glasačka kutija nije bila propisno zapečaćena, već je to urađeno tek oko 10.30.

Zabilježeni su slučajevi javnog glasanja na biračkim mjestima 25 i 77, ali birački odbori su poništili te listiće.

Na biračkom mjestu 4c, uređaj za elekrtonsku identifikaciju ne radi od početka glasanja, a nije radio od 7.00 do 10.15 ni na biračkom mjestu 110, navela je Kovačević, prenose Vijesti.