Tržišta ne mogu da dobiju olakšanje

Tržišta ne mogu da dobiju olakšanje

Očekujte još jednu nervoznu sesiju na azijskim tržištima u sredu, nakon što se Volstrit trudio da se otrese svog tromog početka nedelje, a podaci o indeksima menadžera nabavke pokazali su da globalna ekonomija dolazi pod rastući pritisak.

Dodatno, bilo kakvo olakšanje od nižih prinosa američkog trezora u utorak je nestalo kasno u toku dana, pošto se tržište preokrenulo i 10-godišnji prinos ponovo porastao iznad 3,00%.

Likvidnost je slaba i postoji nekoliko ključnih makro i korporativnih događaja u Aziji koji će ponuditi lokalni pravac u srijedu. Klasični – i rizični – letnji tržišni uslovi.

Osećanja su i dalje loša zbog signala iz Kine, gde ekonomiju koče prezadužen imovinski sektor, blokade Covid-a i sve jača energetska kriza.

Narodna banka Kine mora da snizi kamatne stope, a juan pada na dvogodišnji minimum u odnosu na dolar. Ako se ekonomski podaci ne poprave u avgustu, izgledi za rast će se pogoršati, napisali su u utorak ekonomisti Banke Amerike.

U međuvremenu, podaci indeksa menadžera nabavke u utorak su pokazali da je poslovna aktivnost američkog privatnog sektora opala drugi mesec u avgustu na najslabije u poslednje dvije godine, a PMI iz Japana i Evrope takođe su pokazali slabu aktivnost.

Globalna ekonomija je pod pritiskom, ali mnoge centralne banke su prinuđene da pooštre politiku jer je inflacija najviša u poslednjih nekoliko decenija. Monetarne vlasti u Aziji, osim Kine i Japana, nisu ništa drugačije.

Centralna banka Indonezije podigla je kamatne stope u utorak, prvi put od 2018. godine, jer je pojačala borbu protiv inflacije i stabilizovala rupija. Očekuje se da će centralna banka Južne Koreje u četvrtak ponovo podići stope.