Štrajkovi zaustavljaju transportnu mrežu Londona

Štrajkovi zaustavljaju transportnu mrežu Londona

Londonska saobraćajna mreža stala je u petak, pošto su radnici u vozovima i autobusima štrajkovali zbog plata i uslova, poslednjeg u toku ljeta sporova na tržištu rada dok dvocifrena inflacija izjeda plate.

Sve londonske podzemne i nadzemne železničke linije su obustavljene ili delimično obustavljene, a desetine autobuskih linija u zapadnom dijelu grada su prekinute, saopštio je Transport za London.

Desetine hiljada radnika iz šire nacionalne željezničke mreže napustilo je u četvrtak i to će učiniti ponovo u subotu.

Putnici širom zemlje već su trpeli poremećaje zbog štrajkova u željeznici ove godine, koje organizuju sindikati koji zahtjevaju plate i uslove za svoje članove koji bolje odražavaju rastuće troškove života izazvane inflacijom cijena energije.

Podaci su pokazali da je inflacija u julu iznosila 10,1%, najvišu od februara 1982. godine, pošto su rastući troškovi energije kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu pogodili potrošače direktno kroz račune njihovih domaćinstava, a indirektno kroz povećanje cijena hrane.

To je dovelo do zastoja između firmi, koje kažu da im rastući troškovi i pad potražnje ograničavaju prostor za pregovore, sindikata koji kažu da njihovi radnici ne mogu sebi priuštiti život i vlade, koja je zabrinuta da bi velika povećanja plata mogla podstaći inflaciju.

„Ne želimo da budemo u začaranom krugu iz 1970-ih u kojem završavate sa povećanjem plata, povećanjem inflacije i tako dalje i tako dalje. Nikada ne izlazite iz ovoga“, rekao je ministar saobraćaja Grant Šaps za Bi-Bi-Si.

RMT je rekao da je podzemni štrajk bio odgovor na nedostatak uveravanja o poslovima i penzijama od strane TfL-a. U pismu Šapsu, sindikat ga je optužio da vodi ideološki rat protiv željezničara.

TfL je i sam u produženim pregovorima sa vladom nakon isteka sporazuma o vanrednom državnom finansiranju, što je dijelom neophodno zbog pada broja putnika nakon pandemije.

Radnici u drugim britanskim industrijama takođe planiraju buduće štrajkove ili kreću ka industrijskoj akciji. To uključuje lučke radnike, advokate, nastavnike, medicinske sestre, vatrogasce i sakupljanje otpada, aerodromsko i poštansko osoblje.