Ruski zvaničnik upozorava na Treći svijetski rat ako Ukrajina uđe u NATO

Ruski zvaničnik upozorava na Treći svijetski rat ako Ukrajina uđe u NATO

Ako Ukrajina bude primljena u vojnu alijansu NATO-a koju predvode SAD, onda bi garantovano da će sukob u Ukrajini eskalirati u Treći svijetski rat, rekao je u četvrtak zvaničnik Savjeta bezbjednosti Rusije.

Samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 30. septembra zvanično proglasio aneksiju do 18 odsto Ukrajine, predsjednik Vladimir Zelenski najavio je iznenadnu ponudu za brzo članstvo u NATO.

Punopravno članstvo Ukrajine u NATO-u je daleko jer bi svih 30 članica alijanse moralo da daju saglasnost.

„Kijev je svestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju do Trećeg svijetskog rata“, rekao je zamenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Aleksandar Venediktov, a prenosi TASS.

Venediktov, koji je zamenik sekretara Saveta bezbjednosti Nikolaja Patruševa, moćnog Putinovog savjeznika, rekao je da smatra da je ukrajinska prijava propaganda jer Zapad shvata posljedice ukrajinskog članstva u NATO.

Samoubilačku prirodu takvog koraka razumeju i same članice NATO-a“, rekao je on.

Predsjednik Vladimir Putin je u više navrata kritikovao Sjedinjene Države zbog pokretanja širenja NATO-a na istok, posebno udvaranja bivšim sovjetskim republikama kao što su Ukrajina i Gruzija, koje Rusija smatra dijelom sopstvene sfere uticaja.

Putin je 21. septembra upozorio Zapad da ne blefira kada je rekao da bi bio spreman da upotrebi nuklearno oružje da odbrani Rusiju od, kako je rekao, „nuklearne ucene“ velikih zapadnih sila.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da se svijet suočava sa najvećim rizikom od nuklearnog Armagedona od kubanske raketne krize 1962. godine. NATO bi sledeće nedelje trebalo da održi godišnju vežbu nuklearne pripravnosti pod nazivom „Steadfast Noon“.

Rusija i Sjedinjene Države su daleko najveće nuklearne sile: one kontrolišu oko 90% svijetskih nuklearnih bojevih glava.

Venediktov je rekao da je poziv Zelenskog na preventivne udare protiv Rusije opasan, upozoravajući da će nuklearni rat imati katastrofalne posledice po svet.

„Moramo da zapamtimo: nuklearni sukob će uticati na apsolutno ceo svet — ne samo Rusiju i kolektivni Zapad, već i svaku zemlju na ovoj planeti“, rekao je Venediktov. „Posledice bi bile pogubne za cijelo čovečanstvo.