Rusija ponovo saziva Savjet bezbjednosti UN zbog situacije na ZNPP

Rusija ponovo saziva Savjet bezbjednosti UN zbog situacije na ZNPP

Rusija saziva sjednicu Savjeta bezbjednosti UN za 6. septembar zbog situacije u Zaporoškoj NE, prenosi ruska državna agencija TASS.

Ruska Federacija je saopštila da je sastanak bio neophodan „u vezi sa kijevskim granatiranjem Zaporoške NE“. Prema zvaničnom stavu Kijeva, Zaporoška NE ​​granatiraju ruske trupe.

Rusija očekuje da na sastanku učestvuju generalni direktor IAEA Rafael Grosi i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Podsetimo, inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju stigli su u četvrtak poslije podne u Zaporošku nuklearnu elektranu, koja je pod kontrolom ruske vojske.

Deo inspekcijske grupe IAEA već je napustio stanicu. Inspektori su napustili NPP nakon što su proveli nekoliko sati na lokaciji.

Očekuje se da će preostali inspektori biti u Zaporoškoj NE do 3. septembra.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo da dejstva ruske vojske ugrožavaju posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ujutro 1. septembra, misija IAEA napustila je Zaporožje ka nuklearnoj elektrani Energodar, koju je Rusija privremeno okupirala, uprkos izveštajima o intenzivnom granatiranju grada.

Rusija je već sazvala sastanak Savjeta bezbjednosti UN za 11. avgust, lažući o granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje od strane ukrajinskih trupa.