Rijetka kartica Mickei Mantle prodata za rekordnih 12,6 miliona dolara

Rijetka kartica Mickei Mantle prodata za rekordnih 12,6 miliona dolara

Bejzbol karta Mikija Mentla u odličnom stanju prodata je u nedjelju za 12,6 miliona dolara, postavši najvredniji komad sportskih memorabilija koji je prodat na aukciji.

Retka karta Mantle, koju je prodala Heritage Auctions, premašila je rekord od 9,3 miliona dolara postavljen u maju za majicu koju je nosio Dijego Maradona, kada je postigao sporni gol „Božja ruka“ na Svetskom prvenstvu 1986.

„Rezultat aukcije sa osam cifara na sportskom tržištu bio je stvar fantazije pre samo jedne decenije“, rekao je Kris Ajvi, direktor sportskih aukcija u Heritidžu u saopštenju.

„Uvek smo znali da će ova karta srušiti rekorde i očekivanja. Ali to je ne čini manje uzbuđenjem.“

Prethodni rekord za sportsku karticu iznosio je 7,25 miliona dolara, a ovog mjeseca je postavila vekovna ‘T206’ Honus Vagner kartica u privatnoj prodaji koju je omogućilo kolekcionarsko tržište Goldin.

Mantle, jedan od najboljih igrača u istoriji bejzbola, igrao je celu svoju karijeru u Major ligi bejzbola sa Njujork Jenkisima od 1951-68 i primljen je u Bejzbol kuću slavnih 1974.

Rekordna karta, koja je postala prvi sportski predmet na aukciji za osam cifara, je iz njegove početničke sezone i izdala ju je kolekcionarska kompanija Topps 1952. godine.

Karticu je u Heritidž doneo Entoni Đordano, preduzetnik za upravljanje otpadom iz Nju Džerzija, koji ju je kupio za 50.000 dolara 1991. godine.

Heritidž je rekao da je karticu Sportscard Guaranti Corporation ocenila sa „Mint+ 9,5“ od 10, koja potvrđuje autentičnost i ocenjuje trgovačke kartice.

„Nosi najbolje kvalitete koje može da poseduje bilo koji 1952 Topps: savršeno centriranje, registracija i četiri oštra ugla“, rekao je Ajvi.

„To što je ova nova karta Mantlea ostala u ovom stanju 70 godina je pravo čudo.“