Prijeti nestašica mlijeka

Prijeti nestašica mlijeka

Nestašica mlijeka očekivan je scenario u regionu jer države, kažu proizvođači, nisu imale dugoročne strategije, a teret krize u lancu nisu podijelili svi i je pao samo na proizvođače. Cijenu dešavanja u mljekarskom sektoru kaže Josip Mačković proizvođač iz Ljutova kod Subotice platiće na kraju potrošači.

Mačković kaže da regionu prijeti nestašica mlijeka. Gubici u mljekarstvu gomilaju se kaže godinama, ali su teret kako kaže, do sada podnosili samo proizvođači.

Gotovo je, sada su oni u problemu, nas više nema. Sada je mljekarska industrija u problemu, džaba njima milioni, avioni, kamioni kad nemaju mlijeka”, kazao je Mačković za TVCG.

Situacija u Crnoj Gori takođe je veoma složena, dodatno jer je Srbija zabranila izvoz mlijeka. Marko Dumnić farmer iz Kličeva smatra da je resorno ministarstvo subvencijama i uvozom junica donekle pomoglo da se farme ne ugase te da su u velikom problemu naročito mali proizvođači.

“Da nije bilo te podrške u prošloj i ovoj godini mi ne bi mogli da opsatnemo”, kazao je Dumnić i dodao da su manji proizvođači više pogođeni ovom krizom.

izvor rtcg