O radu KCCG – Jevto Eraković

O radu KCCG – Jevto Eraković

Na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje potpredsjednik i poslanik DPS-a dr Jevto Eraković komentarisao izvještaj o radu Kliničkog centra Crne Gore.

On je ukazao da su osnovni pokazatelji rada KCCG se ogledaju u tome šta ste uradili u domenu poboljšanja uslova pacijentima, u kom smislu je unaprijeđen kvalitet rada u KCCG i u kom smislu je unaprijeđen kvalitet rada za zaposlene u KC. Dakle, to su, kako kaže, tri segmenta koja se posmatraju i koja se analiziraju.

“Nijesu istinine tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje da je u KC tokom pandemije tokom prvog talasa kovida, zaustavljen rad i da je ostao veliki broj pregleda iz tog perioda koji nije odrađen. Najveći dio tih pacijenata je pregledan do kraja juna a u prvoj sedmici jula 2020. godine su pregledani svi ostali, dakle nijedan zaostali pacijenata iz tog perioda u KC nije ostao.
Sve ove projekte koje ste danas naveli smo moj tim i ja odradili i obezbijedili sredstava za njihovu realizaciju u vrijeme kada smo bili na čelu KC, a mnoge o njih i nijeste završili za šta smatram da je najvećim dijelo bila greška Ministarstva zdravlja”, istakao je Eraković.

U pitanju su, dodao je Eraković, projekti poput Operacionog bloka instituta za bolesti djece, PCR laboratorija, Centralna labaratorija koja pregleda grad Herceg Novi, Centar za plastičnu hirurgiju, Centar za distribuciju hrane.

“Prema tome treba iskreno i kolegijalno saopštiti stvari onakve kakve jesu, bez nadgornjavanja jer smo kolege. Slična je situacija sa svim ovim projektima u okviru KCCG. Sve su to projekti koje je ostavila 41.Vlada da se realziju. Imali smo priliku da razgovaramo sa ministrom zdravlja i ministrom finansija i nikom nije jasno zbog čega se dvije godine čekalo da se pokrenu procedure koju su tek sad pokrenute. KCCG je uradio projektnu dokumentaciju za Kliniku za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, Kliniku za mentalno zdravlje i idejni projekat za Centar za hematologiju”, rekao je Eraković.

Takođe, naveo je, KCCG je započeo proces i u ovkiru kapitalnig budžeta za 2020. godinu dobio iznos od 15 miliona za izgradnju novog urgentnog centra.

“Ništa nije urađeno po tom pitanju. Ne snosite vi krivicu za to, ali snosi sistem prethodne vlade i prethodne parlamentarne većine”, zaključio je Eraković.

izvor Pobjeda