Kraj pandemije COVID-19 se nazire – SZO

Kraj pandemije COVID-19 se nazire – SZO

Svijet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju COVID-19, rekao je u srijedu šef Svetske zdravstvene organizacije, pozivajući nacije da nastave sa svojim naporima protiv virusa koji je ubio više od šest miliona. ljudi.

„Još nismo tamo. Ali kraj se nazire“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Komentar je bio najoptimističniji od agencije UN od kada je proglasila COVID-19 međunarodnom vanrednom situacijom i počela da opisuje virus kao pandemiju u martu 2020.

Virus, koji se pojavio u Kini krajem 2019. godine, ubio je skoro 6,5 miliona ljudi i zarazio 606 miliona, uznemirujući globalne ekonomije i neodoljive zdravstvene sisteme.

Uvođenje vakcina i terapija pomoglo je da se zaustavi ozbiljnost bolesti. Smrtnost od COVID-19 prošle nedelje bila je najmanja od marta 2020. godine, objavila je agencija UN.

Ipak, zemlje treba da pažljivo sagledaju svoje politike i ojačaju ih za COVID-19 i buduće viruse, rekao je Tedros. Takođe je pozvao nacije da vakcinišu 100 odsto svojih visokorizičnih grupa i nastave da se testiraju na virus.

SZO je upozorila na mogućnost budućih talasa virusa i rekla da zemlje moraju da održavaju adekvatne zalihe medicinske opreme i zdravstvenih radnika.

„Očekujemo da će postojati budući talasi infekcija, potencijalno u različitim vremenskim tačkama širom sveta uzrokovanih različitim podvarijantama Omikrona ili čak različitim varijantama zabrinutosti“, rekla je viši epidemiolog SZO Maria Van Kerkhove.

Slučajevi majmunskih boginja su takođe bili u opadanju, ali Tedros je pozvao zemlje da nastave sa borbom.

Zvaničnici SZO rekli su prošlog meseca da je moguće eliminisati epidemiju majmunskih boginja u Evropi pojačavanjem vakcinacije i testiranja.

„Kao i kod COVID-19, ovo nije vreme za opuštanje ili spuštanje opreza.