EU je potvrdila poziv Ukrajine i Britanije na prvi sastanak novog političkog formata

EU je potvrdila poziv Ukrajine i Britanije na prvi sastanak novog političkog formata

Ukrajina i Velika Britanija, kao i 27 država članica Evropske unije i niz drugih zemalja, dobile su poziv za učešće na prvom sastanku Evropske političke zajednice – novom političkom formatu EU.

„Evropska politička zajednica je platforma za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta. (Njena svrha je da promoviše) politički dijalog i saradnju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da će, prema ideji, sastanak Evropske političke zajednice „okupiti lidere evropskih zemalja u ravnopravnim uslovima i u duhu jedinstva, idealno jednom ili dva puta godišnje“.

Pored Ukrajine i Velike Britanije, članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu – Norveška, Lihtenštajn, Island i Švajcarska, kao i susedi EU – Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Turska i Srbija takođe pozvan da učestvuje u novom političkom formatu EU.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emanuel Makron je u maju izneo ideju o stvaranju novog formata saradnje evropskih zemalja, u kojem će bezbednost, energetika i transport, kao i kretanje ljudi, posebno mladih, biti raspravljati. Namera je da se stvori forum koji prevazilazi neposredne granice 27 država članica EU.

Makron je naglasio da je evropska politička zajednica dopuna, a ne alternativa procesu pristupanja EU.

Preliminarni dnevni red sastanka 6. oktobra u Pragu sugeriše da će se diskusija fokusirati na invaziju Rusije na Ukrajinu, ekonomiju i energetsku krizu u Evropi.