Crnogorska vlast je srušena zbog sporazuma sa Srpskom crkvom

Crnogorska vlast je srušena zbog sporazuma sa Srpskom crkvom

U Crnoj Gori, parlament je izglasavanjem nepovjerenja zbacio prozapadnu vladu Dritana Abazoviča.

Crnogorski Ujad razriješen je sinoć glasovima 50 poslanika 81-članog parlamenta.

Parlament je podržao izglasavanje nepovjerenja koje su pokrenula stranka predsjednika Mila Đukanovića i manje stranke u vladajućoj koaliciji, što je pogoršalo političku nestabilnost u zemlji. Administracija koju je predvodio Abazović postala je vlada sa najkraćim periodom vladavine u političkoj istoriji Crne Gore – na vlast je došla tek u aprilu.

Glasanje je održano tri sedmice nakon potpisivanja sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dok su prosrpske stranke pohvalile ovaj potez, Abazovićevi partneri iz vladajuće koalicije pozvali su na vanredne izbore, rekavši da je dokument potpisan bez širokog konsenzusa.

Glasanje je prekinulo politički savez Abazovića i Demokratske partije socijalista, na čelu sa političkim veteranom Milom Đukanovićem, koji je izgubio vlast u avgustu 2020. nakon tri decenije na funkciji, ali je u aprilu počeo da podržava Abazovićevu administraciju.

„Ovo što se sada dešava u Crnoj Gori imaće jedan rezultat: sa političke scene će nestati ili Milo Đukanović ili Dritan Abazović. Ovo je politički sukob u kojem neko mora biti poražen“, rekao je Abazović u parlamentu nekoliko minuta pre izglasavanja nepoverenja. vote .

Abazović je takođe optužio organizovane kriminalne grupe koje se bave švercom cigareta i kokaina da finansiraju neke političke grupe koje stoje iza glasanja o nepoverenju.

Crna Gora je podeljena oko dominantne uloge crkve i veza zemlje sa Srbijom. Kritičari optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu da promoviše interese susedne države. Osim toga, rukovodstvo Srpske crkve ne priznaje u potpunosti nezavisnost Crne Gore.

Prozapadne grupe u Crnoj Gori vide dogovor sa crkvom kao znak neprimerenog uticaja Srbije i Rusije u njihovoj zemlji, posebno usred rata Rusije protiv Ukrajine.

Abazović je insistirao da će sporazum rešiti dugogodišnji unutrašnji problem i pomoći da se premoste duboke podele između proevropskih partija i pristalica bližih veza sa Srbijom i Rusijom.

Za sada će Abazović verovatno nastaviti da vodi vladu na privremenoj osnovi dok se ne donese odluka o njegovom nasljedniku.

Prethodna prosrpska i proruska vlada Crne Gore, koju je predvodio Zdravko Kivokapić, zbačena je izglasavanjem nepoverenja u parlamentu 4. februara ove godine nakon samo 14 mjeseci na vlasti.