Izvršni direktor Freseniusa SE daje ostavku nakon što su izgledi za zaradu pokvareni

Izvršni direktor Freseniusa SE daje ostavku nakon što su izgledi za zaradu pokvareni

Fresenius SE (FREG.DE) rekao je da će njen dugogodišnji izvršni direktor Stephan Sturm dati ostavku, da bi ga zamenio šef odeljenja za lekove, nakon što je zarada diverzifikovane grupe pogođena nakon pandemije COVID-a i porast troškova.

Majkl Sen, bivši član upravnog odbora Simensa (SIEGn.DE) i šef finansija E.ON-a (EONGn.DE), koji sada vodi odeljenje bolničkih lekova Kabi, preuzeće kormilo 1. oktobra, saopštila je kompanija u petak .

Stefan Šturm, šef finansija od 2005. i izvršni direktor od 2016, napustio bi kompaniju „u dobrim odnosima“, navodi se u saopštenju, ne navodeći razlog za odlazak.

Sen je bio odgovoran za Fresenius Kabi segment u Freseniusovom upravnom odboru od aprila 2021. i ostaće kao izvršni direktor jedinice dok se ne imenuje nasljednik.

Akcije u posebno kotiranoj jedinici Fresenius Medical Care (FMEG.DE), najvećem svetskom provajderu dijalize bubrega, pale su za više od 12% na najniži nivo u poslednjih 12 godina prošlog mjeseca nakon što je smanjio izglede za zaradu zbog porasta troškova i američkog osoblja. nedostatak ga je ostavio u potrazi za medicinskim sestrama.

Veći troškovi su usledili nakon što je broj pacijenata u SAD opao tokom pandemije jer su mnogi oboleli od bolesti bubrega podlegli COVID-19.

Matična kompanija Fresenius, koja takođe vodi bolnice, proizvodi generičke lekove i pomaže u planiranju projekata izgradnje bolnica, rekla je u to vrijeme da očekuje da će neto prihod grupe opasti ove godine, što je dovelo do pada njenih akcija na najniži nivo u dvije godine.

To je bilo čak i nakon što je ranije ove godine pojačao svoje ambicije za smanjenje troškova.

FMC je ranije takođe najavio promenu generalnog direktora, pri čemu je Carla Krivet preuzela mjesto od Rajs Pauel, koja se povlači 1. oktobra, ranije nego što je ranije planirano.

Izvršni direktor Freseniusa Sturm istražuje strukturne promene kako bi oživeo opadajuću cenu akcija. On je ove godine nagovestio da se FMC može prodati, ali samo ako se ponudi veoma atraktivna cijena.

On je takođe potvrdio da kompanija traži spoljne investitore koji bi pomogli u finansiranju preuzimanja ili spajanja bolničke jedinice Helios, iako Fresenius namjerava da zadrži većinu akcija.