Troje poginulih, 12 povređenih u grmljavini na francuskoj Korzici

Troje poginulih, 12 povređenih u grmljavini na francuskoj Korzici

Snažna grmljavina pogodila je u četvrtak ujutru francusko ostrvo Korziku, pri čemu su tri osobe poginule, a desetak povređeno, saopštile su lokalne vlasti.

Trinaestogodišnja devojčica umrla je nakon što je drvo palo u kampu u priobalnom gradu Sagone, navodi se u saopštenju prefekture Korzike. Jedna 72-godišnja žena je poginula kada je krov restorana na plaži pao na njeno vozilo u Kođi, južno od Sagone.

Treći smrtni slučaj bio je 46-godišnji muškarac ubijen u kampu u gradu Kalvi. Jedan od 12 povređenih hospitalizovan je u kritičnom stanju, dodala je prefektura.

U nekim oblastima registrovani su udari vetra jačine preko 220 km/h (136 mph), saopštila je francuska nacionalna meteorološka agencija Meteo Frans. Oko 45.000 domaćinstava ostalo je bez struje na ostrvu zbog nevremena, saopštila je francuska elektroprivredna kompanija EDF.

Oko 60 spasilačkih operacija je u toku duž zapadne obale Korzike kako bi se pomoglo nekoliko prizemljenih i olupinih brodova, objavila je francuska pomorska uprava za Sredozemno more na Tviteru.

Posle ljeta suše, toplotnih talasa i šumskih požara, žestoke oluje su poslednjih dana pogodile Francusku i susedne zemlje.

U južnoj Francuskoj, oluje sa grmljavinom u srijedu su poplavile Staru luku u Marseju i glavni gradski sud i primorale da se zatvore obližnje plaže. Vetrovi jačine preko 100 km/h (60 mph) zabeleženi su na vrhu Ajfelove kule tokom iznenadne poplave u utorak.