Alkaraz osvaja US Open i postaje broj jedan na svijetu

Alkaraz osvaja US Open i postaje broj jedan na svijetu

Španski tinejdžer Karlos Alkaraz osvojio je svoju prvu grend slem titulu i osvojio prvo mjesto na svijetskoj rang listi pobjedom 6-4 2-6 7-6(1) 6-3 nad Norvežaninom Kasperom Ruudom u Finale US Opena u nedelju.

Alkaraz, 19, pao je na leđa i stavio ruke na lice pre nego što je skočio da zagrli Ruuda na mreži. Zatim se popeo pored fotografa i na tribine da proslavi u svojoj loži sa svojim timom.

„Bravo Karlitos!“ je istaknut na transparentu unutar stadiona.

Naelektrisani Alkaraz, koji je oduševio navijače tokom dvonedeljnog turnira u Njujorku svojim akrobatskim izvođenjem udaraca, zamenio je Rusa Danila Medvedeva na vrhu liste.

On je najmlađi broj jedan na svetu od početka ATP rang-liste 1973. godine, čime je oborio nivo koji je postavio Lejton Hjuit, koji je imao 20 godina kada je postao broj jedan 2001. godine.

Ruud je pokušavao da postane prvi Norvežanin koji je osvojio prvo mesto, ali nije mogao da parira Alkarazovoj vatrenoj moći pod zatvorenim krovom na stadionu Artur Eš.

Finalista Otvorenog prvenstva Francuske Ruud popeće se na drugo mesto.

Nedeljno finale bilo je prvo u kojem su se dva muškarca takmičila za svoju prvu grend slem titulu i za titulu broj jedan na svetu.