1500 evakuisano jer sezona požara u Španiji počinje rano

1500 evakuisano jer sezona požara u Španiji počinje rano

Više od 1.500 ljudi evakuisano je pošto je veliki šumski požar besneo u petak u istočnoj španskoj provinciji Kasteljon, označavajući rani početak sezone požara u zemlji u uslovima suvih kostiju.

Lokalni zvaničnici su rekli da je vatra zahvatila oko 3.000 hektara zemlje otkako je izbila u četvrtak, primoravajući stanovnike da napuste svoje domove i u skloništa kojima upravlja Crveni krst i druge dobrotvorne organizacije.

Ksimo Puig, predsednik regiona Valensije koji uključuje Kasteljon, rekao je novinarima da je požar bio „veoma rano u proleće, veoma proždrljiv od početka“.

Puig je dodao da su efekti klimatskih promena „nesporni, tako da se perspektiva gašenja požara mora razmatrati na godišnjem nivou“.

Službe hitne pomoći u regionu saopštile su da je evakuisano osam gradova, uključujući i dom za starije osobe u Montanu.

Od podneva u petak, 18 aviona i helikoptera i više od 600 vatrogasaca i vojnika gasilo je vatru. Španska vojska i nacionalno ministarstvo za ekološku tranziciju uputili su dodatnu podršku u pokušaju da požar stave pod kontrolu.

Državna meteorološka agencija, AEMET, objavila je na Tviteru da su „nepovoljni vremenski uslovi, posebno s obzirom na početak godine, pogodovali brzom širenju (požara). Temperature su bile iznad 25 Celzijusa (77 Farenhajta) kada je izbio požar, a relativna vlažnost je pala ispod 30% nakon neobično suve zime u tom području.

Rizik od novih požara u Kastelonu u petak je klasifikovan kao „ekstreman“.

Migel Sandalinas, gradonačelnik jednog od pogođenih gradova, rekao je da je palo drveće preostalo od zime i opšti nedostatak brige o osušenoj vegetaciji dali vatri „mnogu municiju“.

U 2022. šumski požari su izgoreli na 306.555 hektara zemlje u Španiji, što je područje skoro četiri puta veće od Njujorka, prema podacima Evropske unije. Prošla godina je takođe bila najtoplija u Španiji od kada su rekordi počeli.

Uprkos opsežnom planiranju, modelima za nadzor ranog upozoravanja i predviđanja, priprema za šumske požare ostaje ogroman izazov.

Španija je zvanično ušla u period dugotrajne suše krajem prošle godine, zahvaljujući visokim temperaturama i malim padavinama u poslednje tri godine.

Španija je zagrejala 1,3 stepena Celzijusa (2 stepena Farenhajta) od 1960-ih, što je zagrevanje koje je primetno tokom cele godine, ali posebno leti, kada su prosječne temperature porasle za 1,6 stepeni.