Nagrada „Miodrag Ćupić“ Miru Vuksanoviću

Nagrada „Miodrag Ćupić“ Miru Vuksanoviću

Regionalna književna nagrada „Miodrag Ćupić“ za 2023. godinu pripala je jednoglasnom odlukom Žirija akademiku Miru Vuksanoviću za knjigu „Nikad dosta života“.

“Miro Vuksanović srpski je književnik, akademik Srpske akademije nauke i umetnosti, pokretač i urednik antologije Deset vekova srpske književnosti. Objavljuje romane, pripovjetke, zapise i poeme. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada, od kojih svakako treba izdvojiti NIN-ovu nagradu, nagradu Meša Selimović, Marko Miljanov, Vukovu nagradu”, naveli su iz Fondacije za književnost i kulturu.

Naglasili su da je Miro Vuksanović i ovom knjigom punom svježine, autentičnih zapisa, izreka, kratkih priča i pjesama u prozi, potvrdio visoko mjesto u savremenoj srpskoj književnosti, po osobenosti, leksičkom bogatstvu, ali i snazi izraza koji se ogleda u fragmentu, kao obilježju ovog autora, koji slavi život, slovo i riječ.

“Žiri nagrade „Miodrag Ćupić“ radio je u sastavu: Andrija Radulović (predsjednik), mr Aleksandar Ćuković (član) i Olivera Gošović (član). Nagrada će akademiku Vuksanoviću biti uručena u Podgorici, u toku ovog mjeseca”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da se književna nagrada „Miodrag Ćupić” sastoji od plakete sa likom Miodraga Ćupića, diplome i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Miodrag Ćupić” su istaknuti književnici: Srba Ignjatović, Ilija Lakušić, Ranko Jovović, Zoran Kostić, Gojko Đogo, Radomir Uljarević, Todor Živaljević, Budimir Dubak, Milutin Mićović, Zoran Pešić Sigma, Novica Đurić, Milica Kralj, Višnja Kosović, Aleksandar Ćuković, Branislav Zubović i Bećir Vuković.