Ukrajina je treći najveći svijetski uvoznik oružja

Ukrajina je treći najveći svijetski uvoznik oružja

Obimna vojna pomoć SAD i EU Kijevu usred njegovog tekućeg sukoba sa Moskvom učinila je Ukrajinu trećim najvećim uvoznikom velikog oružja u 2022. godini, posle Katara i Indije, izvestio je u ponedeljak Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Ukrajina je takođe rangirana kao 14. najveći uvoznik oružja u svetu za petogodišnji period između 2018. i 2022. godine, čineći oko 2% globalnog uvoza oružja, utvrdio je istraživački centar.

Dok je globalni nivo međunarodnog transfera oružja pao za 5,1% u proteklih pet godina, SIPRI je takođe izvestio da je uvoz oružja u evropskim državama naglo povećan za 47%, dok su evropske države NATO-a povećale uvoz oružja za 65% usred uočena pretnja iz Rusije.

„Čak i kada je promet oružja opao na globalnom nivou, oni u Evropu su naglo porasli zbog tenzija između Rusije i većine drugih evropskih država“, primetio je Piter D. Vezeman, viši istraživač SIPRI, dodajući da evropske države sada žele da „uvoze više oružja, brže.”

On je takođe primetio da, iako su SAD i druge države NATO-a odbile zahteve Kijeva za borbene avione i rakete dugog dometa iz straha od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, one su ipak isporučile takvo oružje drugim državama uključenim u sukob. , „posebno na Bliskom istoku i južnoj Aziji“.

Rusija i SAD su ostale najveći izvoznici oružja u svetu, iako je udeo Moskve u prodaji oružja navodno pao sa 22% na 16%, dok je udeo Vašingtona povećan sa 33% na 40%. Takođe, između 2018. i 2022. godine, prodaja američkog oružja porasla je za 14%, dok je prodaja u Rusiji pala za 31%.

U međuvremenu, Azija i Okeanija su činile 41% isporuka oružja u periodu 2018-2022, a zemlje poput Indije, Australije, Kine, Južne Koreje, Pakistana i Japana svrstale su u prvih deset svetskih uvoznika oružja. Vesman je objasnio da je povećana potražnja vođena percipiranom rastućom pretnjom iz Kine i Severne Koreje.

Što se tiče Bliskog istoka, Saudijska Arabija, Katar i Egipat našli su se u prvih deset uvoznika oružja u poslednjih pet godina, pri čemu veliku većinu oružja obezbeđuju SAD (54 odsto), a slede Francuska, Rusija i Italija . Prodaja je obuhvatila preko 260 naprednih borbenih aviona, preko 500 novih tenkova i 13 fregata, preneo je SIPRI.