U budoćnosti postepeno uvođenje vakcinacije i dječaka HPV vakcinom

U budoćnosti postepeno uvođenje vakcinacije i dječaka HPV vakcinom

Postepeno uvođenje HPV vakcinacije dječaka naša je budućnost i realnost, i ona ima smisla, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, do tri godine proširiti vakcinaciju na dječake, rekao je doktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da nas veliki posao tek očekuje, pojašnjavajući kako je preporuka da se počne vakcinacija u uzrastu između devet i 14 godine, jer su efekti u tom slučaju najbolji. Vakcina je, kaže, bezbjedna.

– Mi smo se odlučili da kod nas to bude između devetog i 10. rođendana, jer smo procijenili da je taj uzrast najsvrsishodniji. Što ranije date vakcinu, efekti će biti bolji – rekao je Joksimović.

Komentarišući vakcinaciju dječaka, kao što je slučaj sa Škotskom, Joksimović kaže da to ima smisla jer je HPV vakcina antikancer vakcina i ona štiti od šest različitih vrsta raka.

“U prvom redu štiti od raka grlića materice, jer je HPV infekcija direktno povezana sa tim kancerom. Sa druge strane u našoj populaciji imamo najviše opterećenja od te bolesti. Postepeno proširivanje vakcinacije dječaka je i naša budućnost i realnost, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, tri godine i mi proširiti”, kazao je on.

Joksimović kaže da roditelji moraju da znaju da se HPV vakcinacija radi kako bi se prevenirao rak: “To svi moramo da imamo na umu”.

Škotska program vakcinacije počela 2008. godine

Govoreći o iskustvima sa HPV vakcinacijom u Škotskoj, ginekološkinjaMaggie Cruickshankkazala je da su sa nacionalnim programom krenuli 2008. godine, te da su imali pauzu s kovidom.

– Projekat je uspješan, 90 odsto djevojčica je vakcinisano i već smo vidjeli fantastične rezultate u smislu raka grlića materice od početka vakcinacije – istakla je Cruickshank.

Kad su počeli s programom vakcinacije, ona pojašnjava da su ciljna grupa bile djevojčice 12-13 godine, dok su 2019. godine počeli s vakcinacijom dječaka istog uzrasta.

Cruickshank je rekla da je HPV vakcina najbolja inovacija koju je vidjela u životu, jer se registruje 90 odsto pada što se tiče obolijevanja od raka.

– To je program koji se sprovodi po školama, ali vakcina može da se daje od dobi devet godine, i postoje prednosti što se ranije daje vakcina – istakla je ona.

Kazala je da nijesu registrovana ozbiljna neželjena dejstva od vakcine.

– Nemamo problema sa autoimunim bolestima, sa hroničnim bolestima. To je veoma bezbjedna vakcina – istakla je Cruickshank.