Tviter tuži Maska

Tviter tuži Maska

Kompanija je optužila direktora Tesle za „licemerje“ nakon što je odustao od svoje ponude za otkup od 44 milijarde dolara

Tviter je tužio Elona Maska u pokušaju da primora izvršnog direktora Tesle da ispoštuje svoje obećanje da će kupiti kompaniju za 44 milijarde dolara nakon što je odustao od ugovora, prema tužbi podnetoj u utorak pred Sudom u Delaveru.

„Maskova izlazna strategija je model licemerja“, tvrdio je tužilac, optužujući milijardera da pregovara u lošoj namjeri.

„Nakon što je organizovao javni spektakl da bi Tviter stavio u igru, i nakon što je predložio i potom potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavce, Musk očigledno vjeruje da je… slobodan da promijeni mišljenje, uništi kompaniju, poremeti njeno poslovanje, uništi vrijednost akcionara, i otići“, navodi se u dokumentu.

Kompanija za društvene medije je takođe saopštila da je Musk počinio „dugačku listu materijalnih kršenja ugovora… koja su bacila mrlju na Tviter i njegovo poslovanje“.

„Tviter pokreće ovu tužbu kako bi zabranio Maska od daljih kršenja, kako bi primorao Maska da ispuni svoje zakonske obaveze“, navodi se u tužbi. „Umesto da snosi cijenu pada tržišta, kako to zahtjeva sporazum o spajanju, Musk želi da to prebaci na Tviterove akcionare.

U srijedu, očigledno pozivajući se na tužbu, Musk je tvitovao: „Oh ironija lol“.

Ranije, nakon njegove odluke da raskine ugovor, akcije Tvitera su pale za skoro 7%, trgovajući ispod ponude od 54,20 dolara po akciji koju je Musk dao kompaniji u aprilu.

U petak je izvršni direktor Tesle otkazao ugovor vredan 44 milijarde dolara o kupovini Tvitera, optužujući kompaniju za „materijalnu povredu više odredbi“ u vezi sa problemom lažnih ili bot naloga na platformi. Muskov tim se nije složio sa Tviterovom procenom broja ovih tipova naloga, koja je iznosila samo 5% korisnika, rekavši da je kompanija dala „obmanjujuće izjave“.