Policija razbila evropski kokainski „super kartel“, uhapsila 49

Policija razbila evropski kokainski „super kartel“, uhapsila 49

Organi za sprovođenje zakona u šest različitih zemalja udružili su snage kako bi uklonili „super kartel“ trgovaca drogom koji kontrolišu oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi, saopštila je u ponedeljak agencija Evropske unije za kriminal.

Evropol je saopštio da je 49 osumnjičenih uhapšeno tokom istrage, a poslednja serija racija širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata održana je između 8. i 19. novembra.

Agencija je saopštila da su policijske snage uključene u operaciju „Svetlo pustinje“ ciljale i „komandno-kontrolni centar i logističku infrastrukturu za trgovinu drogom u Evropi“.

Više od 30 metričkih tona (33 tone) droge zaplenjeno je tokom istraga u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i UAE uz podršku Evropola. Američka uprava za borbu protiv droga takođe je imala ulogu u rušenju organizacije, koja je takođe bila umešana u pranje novca, saopštio je Evropol.

„Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman“, rekao je Europol, dodajući da su osumnjičeni koristili šifrovane komunikacije za organizovanje pošiljki droge.

Holandija je bila zemlja u kojoj je izvršeno najviše hapšenja, sa 14 osumnjičenih uhapšenih 2021. Europol je saopštio da je šest „meta visoke vrijednosti” uhapšeno u Dubaiju.

Holandske vlasti su saopštile da je jedan od osumnjičenih uhapšenih u Dubaiju navodno uvezao hiljade kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine. Ovaj 37-godišnji muškarac holandskog i marokanskog državljanstva takođe je krivično gonjen zbog pranja velikih količina novca i posedovanja vatrenog oružja. Policija je počela da ga istražuje nakon što su istražitelji razbili šifrovani servis za razmenu poruka Ski ECC, koji je popularan među kriminalcima.

U Dubaiju je uhapšen i 40-godišnji holandsko-bosanski državljanin nakon istrage zasnovane na presretnutim porukama Skaj-a, saopštila je holandska policija. On je osumnjičen da je u Evropu uvozio kokain i sirovine za proizvodnju amfetamina.

U Evropi se zaplenjuju rekordne količine kokaina. Njegova dostupnost na kontinentu nikada nije bila veća, sa izuzetno visokom čistoćom i niskim cijenama.

U regionu je 2020. godine zaplenjeno više od 214 tona kokaina, što je povećanje od 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a stručnjaci Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti vjeruju da bi ta količina mogla da dostigne 300 metričkih tona (330 tona) 2022. godine.