Nauka o naklonosti koja tera mačke da vas „mese“

Nauka o naklonosti koja tera mačke da vas „mese“

Gnječenje je kada mačke masiraju predmet prednjim šapama, koje se izvlače i uvlače, jednu po jednu.

Ova akcija masaže, nazvana po sličnosti sa mešenjem testa, ponavlja se ritmično. Možda ste primetili svoju mačku kako gnječi i zapitali se kako su razvili takvo ponašanje.

Pa, zašto mačke mese? Da li nam to govori nešto o tome kako se osećaju i da li možete nešto da uradite ako vas bolno gnječe dok vam sedite u krilu?

Mačke prvi put počnu da mese kada su samo mali mačići, koji još uvek doje od svoje majke. Gnječenje je povezano sa sisanjem, koje pomaže da se stimuliše snabdevanje mlekom majke mačke kroz oslobađanje oksitocina i verovatno je evoluiralo iz tog razloga.

Mešanje takođe ima još jednu evolucionu prednost. Može se koristiti kao oblik taktilne i feromonske komunikacije između mačića i majke.

Mačke imaju mirisne žlezde u mekim jastučićima šapa, a kada mese, ove žlezde oslobađaju feromone (hemijske poruke koje se koriste za komunikaciju).

Gnječenje na njihovoj majci oslobađa feromone povezane sa vezivanjem, identifikacijom, zdravstvenim statusom i mnogim drugim porukama.

Jedan od njih, poznat kao „feromon koji umiruje mačke“, oslobađaju lojne žlezde oko mlečnih žlezda.

Feromoni nisu važni samo za vezu između majke i mladih. Feromon koji umiruje mačke takođe ima potencijal da leči agresiju kod zrelih mačaka.

Dok je gnječenje evoluiralo da stimuliše snabdevanje mlekom i izražava hemijske i taktilne poruke između mačića i majke, to je takođe uobičajeno ponašanje kod odraslih mačaka, zbog nečega što se zove neotenija.

Neotenija je kada životinja zadržava svoje maloletne fizičke osobine ili osobine ponašanja u odraslom dobu. Verovatno su ove osobine korisne za mačke kada im je potrebno da se druže sa ljudima i drugim mačkama ili životinjama u domaćinstvu.

Naročito se gnječenje može zadržati u odraslom dobu jer može pomoći u prenošenju poruka.

Gnječenje u vašem krilu je mačji način da kažete, „mi smo povezani“ ili „ti si u mojoj društvenoj grupi“. Ili, da budem veoma ljudski, „ti si moja osoba“.

Takođe možemo da pojačamo gnječenje tako što ćemo našu mačku nagraditi pažnjom kada to radi.

Neke mačke vole da mese na mekim ili vunenim ćebadima dok istovremeno sišu materijal, kao iz sise. Ovo može biti opuštajuće ili umirujuće za mačku zbog ove asocijacije.

U većini slučajeva, gnječenje verovatno ukazuje na to da se vaša mačka oseća udobno.

Međutim, ako se gnječenje (a posebno sisanje) dešava veoma često, dugo vremena, deluje kompulzivno ili počinje da oštećuje šape, noge ili usta vaše mačke, to može biti znak da je vaša mačka pod stresom ili boluje i treba da vidi veterinara.

Gnječenje i sisanje može postati kompulzivno, što je poseban problem kod sijamskih i birmanskih mačaka.

Neke mačke uopšte ne mese. Baš kao i ljudi, mačke su pojedinci i vole da pokažu da im je prijatno ili da su povezane sa vama na svoj način.

Gnječenje je normalno ponašanje koje može biti važan dio osjećaja da je vaša mačka povezana s vama. Ako su kandže vaše mačke malo previše zahvaćene po vašem ukusu, onda investirajte u debelo ćebe kojim možete pokriti noge. Izbegavajte da ih odbacite ili izbacite iz krila.

Umesto toga, nagradite gnječenje tamo gde su kandže svedene na minimum tako što ćete pokazati više pažnje tako što ćete tapšati ili deliti poslasticu kada vaša mačka mesi onako kako biste želeli.

Možete čak dodati znak da zatražite da kandže nestanu. Nešto kratko kao „jastučići!“ bila bi dobra opcija. Jednostavno povežite reč i nagradu za hranu sa ponašanjem koje želite.

A ako vam je mačka potrebna više nego što vas ona gnječe, i to je u redu.

Suzan Hazel, viši predavač, Fakultet za životinje i veterinu, Univerzitet u Adelejdu i Džulija Hening, doktorant, Univerzitet u Adelejdu

Ovaj članak je ponovo objavljen iz The Conversation pod licencom Creative Commons. Pročitajte originalni članak.