Ukrajina: U Bahmutu besni bitka

Ukrajina: U Bahmutu besni bitka

Budućnost Ukrajine zavisi od ishoda borbi sa Rusijom na istoku, uključujući Bahmut i oko njega, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, pri čemu obe strane opisuju nemilosrdne bitke u tom malom gradu dok Rusija intenzivira zimsku kampanju da ga zauzme .

* Očekuje se da će Međunarodni krivični sud (MKS) tražiti hapšenje ruskih zvaničnika zbog nasilnog deportovanja dece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu u prvom međunarodnom predmetu ratnih zločina koji proizilazi iz invazije Rusije, rekao je izvor Rojtersu.

* Izvor je rekao da bi nalozi za hapšenje mogli uključivati zločin genocida i da se očekuje da će stići u „kratkoročnom roku“ ako zahtev sudskog tužioca odobri pretpretresni sudija u sudu sa sedištem u Hagu. Bilo je nejasno za koje ruske zvaničnike bi tužilac mogao da traži naloge.

Rusija je oštro negirala da su njene snage počinile ratne zločine.

* Kineski predsednik Si Đinping planira da otputuje u Rusiju da se sastane sa svojim kolegom Vladimirom Putinom već sledeće nedelje, rekli su ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

* Si planira da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim prvi put od invazije Rusije, objavio je Volstrit džurnal. List, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa ovim pitanjem, navodi da će do poziva verovatno doći nakon posete Sija Moskvi sledeće nedelje. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Ukrajina nije potvrdila poziv.

* Bajdenova administracija će omogućiti Ukrajincima koji su prošle godine ušli u Sjedinjene Države preko meksičke granice da obnove svoj humanitarni status, dajući im kontinuiran pristup vladinim beneficijama kao što su zdravstveno osiguranje i bonovi za hranu

GRAIN

* Ujedinjene nacije su u ponedeljak potvrdile svoju posvećenost sporazumu o crnomorskom žitu, rekavši da će njihov šef učiniti sve što je moguće da očuva njegov „integritet“ nakon što je Rusija otplivala i obnovila ga na kraći period.

* Rusija predlaže obnovu sporazuma koji omogućava siguran izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka, ali samo na 60 dana, što je upola manje od prethodnog obnavljanja, izjavio je u ponedeljak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

* Mnoštvo popravki i povećane sadnje useva širom sveta kako bi se suprotstavio uticaju rata na globalne zalihe žita nisu dovoljni da se odvrate dalji rizici od poremećaja, kažu stručnjaci.

* Situacija u Bahmutu je bila teška, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga i dodao da njegove trupe odbijaju sve pokušaje Rusije da ga zauzmu.

* Zelenski je rekao da budućnost Ukrajine zavisi od ishoda bitaka na ključnim tačkama na istoku zemlje.

* „Na istoku je veoma teško – veoma bolno. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja. I uništićemo je“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.