Gasovod Sjeverni tok 1 biće zatvoren na tri dana

Gasovod Sjeverni tok 1 biće zatvoren na tri dana

Rusija će zaustaviti isporuke prirodnog gasa Evropi na tri dana krajem mjeseca preko svog glavnog gasovoda u region, saopštio je u petak državni energetski gigant Gasprom (GAZP.MM) zbog pritiska na regionu dok nastoji da dopuni gorivo uoči zime.

Naredba o neplaniranom održavanju gasovoda Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke, produbljuje energetski zastoj između Moskve i Brisela, što je već pomoglo u povećanju inflacije u regionu i povećalo rizik od racionalizacije i recesije.

Gasprom je rekao da je trodnevno zatvaranje bilo zato što jedini preostali gasni kompresor na gasovodu zahtjeva održavanje, ali će taj potez doneti dodatne poremećaje, posebno za Njemačku, koja u velikoj mjeri zavisi od isporuka iz Moskve za napajanje njene industrije.

„Pomno pratimo situaciju sa Federalnom agencijom za mreže“, rekao je portparol njemačkog ministarstva ekonomije.

Zatvaranje, koje će trajati od 31. avgusta do septembra. 2, prati 10-dnevno planirano godišnje održavanje koje je održano u julu, i izazvalo je bojazan da li će Rusija obnoviti snabdevanje, koje je smanjeno od sredine juna.

Njemačka je već morala da pruži Uniperu (UN01.DE) – svom najvećem uvozniku ruskog gasa i najpoznatijoj korporativnoj žrtvi evropske energetske krize do sada – spas od 15 milijardi evra (15,1 milijardu dolara) nakon što je Rusija drastično smanjila protok, primoravajući je da kupuje gas negde drugde po mnogo višim cenama.

Širi ekonomski uticaj Njemačke naglašen je u podacima o cijenama proizvođača u petak, koji su u julu zabeležili najveća povećanja ikada, kako na godišnjem, tako i na mjesečnom nivou, jer su troškovi energije naglo porasli.

Gasovod Sjeverni tok je već radio sa samo petinom svog kapaciteta, što je izazvalo strahove da bi Rusija mogla potpuno zaustaviti tokove koji su krenuli u zimsku grejnu sezonu i otežati punjenje skladišta.

Pre nego što je Gasprom najavio gašenje, cijene gasa u Evropi ostale su blizu petomjesečnih maksimuma, dok su cijene gasa u SAD preokrenule kurs i porasle su za 1,2 odsto nakon vesti.

Nemačka je uložila ciljane napore da napuni svoja skladišta kako bi se pripremila za zimu sa nivoom od 78,19% od 17. avgusta, nešto više od 75,89% za Evropsku uniju u cijelini.

Nakon završetka održavanja i „u nedostatku tehničkih kvarova“, nastaviće se protok od 33 miliona kubnih metara (mcm) dnevno – u skladu sa sadašnjim količinama, saopštio je Gasprom.

To bi i dalje bilo samo 20% punog kapaciteta Severnog toka od 167 miliona kubnih metara dnevno.

Gasprom je saopštio da će radovi na održavanju preostale gasne kompresorske stanice Trent 60 biti obavljeni zajedno sa Siemens Energi-om (ENR1n.DE)
. Ruska grupa je ranije okrivila neispravnu ili zakasnelu opremu za manji protok. Njemačka kaže da je to izgovor da se naškodi njenoj ekonomiji.

Simens, koji je zadužen za održavanje turbina Severnog toka 1, odbio je da komentariše.

Jedna od turbina Sjevernog toka 1 trenutno je zaglavljena u Njemačkoj nakon održavanja u Kanadi. Njemačka je rekla da bi to moglo da bude transportovano svakog dana, ali Moskva stalno govori da su sankcije koje su uvele Kanada, Evropska unija i Britanija spriječile da se oprema vrati u Rusiju.

Ranije su visoki njemački političari iz vladajućih stranaka odbacili sugestije da bi se nestašice gasa mogle ublažiti tako što bi se dozvolilo puštanje u rad suspendovanog gasovoda Sjeverni tok 2, što je Kremlj predložio kao rešenje.

„Snažno predlažem da se poštedimo poniženja da uvek tražimo od (ruskog predsjednika Vladimira) Putina nešto što nećemo dobiti“, rekao je Kevin Kuehnert, drugi zvaničnik u Socijaldemokratama kancelara Olafa Šolca.

„Zavisnost od njega mora da se završi jednom za svagda“, dodao je on u intervjuu za veb stranicu t-online.