Lufthanza otkazuje mnoge letove u petak zbog štrajka pilota

Lufthanza otkazuje mnoge letove u petak zbog štrajka pilota

Njemačka avio-kompanija Lufthanza saopštila je da u petak otkazuje skoro sve putničke i kargo letove iz svoja dva najveća čvorišta, Frankfurta i Minhena, zbog planiranog štrajka pilota.

Sindikat koji predstavlja pilote Lufthanze rekao je rano u četvrtak da će izaći napolje nakon što je menadžment odbio zahteve za povećanje plata.

Lufthanza je saopštila da će oko 800 letova biti otkazano, što će uticati na mnoge putnike koji se vraćaju na kraju letnjeg raspusta. Budžetski avioprevoznik Eurovings neće biti pogođen, navodi se u saopštenju.

Sindikalni kokpit Vereinigung optužio je u četvrtak Lufthanzu da nije poboljšala svoju prethodnu ponudu, ne ostavljajući pilotima drugog izbora nego da stupe u štrajk kako bi izložili svoje zahteve.

Prema Lufthanzi, kompanija je ponudila jednokratno povećanje od 900 evra (900 dolara), što predstavlja povećanje od 5% za starije pilote i povećanje od 18% za one koji započinju profesiju.

Sindikat je pozvao na povećanje od 5,5% ove godine i automatsko povećanje iznad inflacije u 2023. Pored toga, piloti traže novu strukturu plata i odmora za koju je aviokompanija rekla da bi povećala troškove osoblja za oko 40%, ili za oko 900 miliona evra za dvije godine.