Evropske akcije dostigle su najniže vrijednosti za sedam nedjelja kako raste strah od povećanja kamatnih stopa

Evropske akcije dostigle su najniže vrijednosti za sedam nedjelja kako raste strah od povećanja kamatnih stopa

Glavni evropski berzanski indeks pao je na najniži nivo u poslednjih sedam nedjelja u grubom početku septembra zbog produbljivanja zabrinutosti zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa i rekordno visoke inflacije u regionu.

Panevropski STOKSKS 600 (.STOKSKS) je pao za 1,4% u ranim poslovima pošto su svi sektori trgovali u padu, a indeks je pao peti dan zaredom.

Akcije tehnologije osetljive na stope (.SKS8P) su zabeležile najveći pad sa padom od 1,8%. Banke (.SKS7P), koje imaju tendenciju da imaju koristi od viših kamatnih stopa, takođe su pale, ali uz najmanju maržu među glavnim sektorima.

Proizvodna aktivnost evrozone smanjena je drugi mesec u avgustu, prema istraživanju koje je pokazalo da slaba tražnja znači da fabrike nisu bile u mogućnosti da prodaju onoliko koliko su proizvele i izgradile zalihe gotovih proizvoda rekordnim tempom.

To je usledilo nakon podataka u srijedu koji pokazuju da je regionalna inflacija prošlog meseca porasla na još jedan rekordan nivo, uoči predstojećeg sastanka o politici Evropske centralne banke sledeće nedjelje.

„Ekonomska situacija u evrozoni nastavlja da se pogoršava nakon sastanka, sa jasnim znacima da se rast usporava zbog skoka cijena energenata koji je rezultat ukrajinskog sukoba“, napisali su stratezi Morgan Stenlija u belešci.

Tržišta novca su imala otprilike 80% šanse za povećanje stope ECB od 75 baznih poena u septembru nakon podataka od srijede, u odnosu na nešto više od 50% šanse ranije.

„S obzirom na to da način rada kreatora politike sa obe strane Atlantika jasno favorizuje grešku na strani jastreba… čak i na račun recesije, čini se da je teško zamisliti da se ECB odluči da ne preduzme tako veliki potez“, rekli su stratezi RaboBank Richard McGuire i Lin Graham-Tailor.

Dodatno na tumu, jedan od najvećih kineskih gradova, Čengdu, najavio je zatvaranje pošto je pokrenuo četvorodnevno testiranje na COVID-19 širom grada.

Rudnici izloženi Kini (.SKSPP) pali su za 3,3% i predvodili evropske gubitke pošto su cijene metala pale, dok su luksuzne akcije takođe bile pod pritiskom. Vlasnik kompanije Loius-Vuitton LVMH (LVMH.PA), Kering (PRTP.PA) i Hermes (HRMS.PA) su pali između 2,2% i 2,3%.

Između ostalih akcija, njemačka Lufthanza (LHAG.DE) oslabila je 2,7 odsto nakon što je sindikat pilota najavio štrajk koji bi trebalo da počne u petak pošto dvije strane nisu uspele da postignu dogovor o platama.

Reckitt Benckiser (RKT.L) je pao za 4,2% nakon što je najavio da će izvršni direktor Laksman Narasimhan odstupiti krajem septembra nakon tri godine na toj funkciji.

U retkoj svetloj tački, nemačka maloprodaja je neočekivano porasla u julu, za 1,9 odsto u odnosu na mesec, pošto su onlajn maloprodaja i prehrambeni sektor pokazali oporavak, pokazali su podaci. Analitičari su predviđali da će prodaja stagnirati.