Alžir osudio 49 na smrt zbog ubijanja slikara

Alžir osudio 49 na smrt zbog ubijanja slikara

Alžirski sud osudio je u četvrtak na smrt 49 ljudi zbog brutalnog ubistva slikara koji je bio osumnjičen da je izazvao razorne požare – ali je zapravo došao da pomogne u borbi protiv njih, tvrde advokati odbrane i država. novinska agencija.

Prošlogodišnje ubistvo u regionu Kabilie na sjeveroistoku Alžira šokiralo je zemlju, posebno nakon što su njegove grafičke slike podeljene na društvenim mrežama. Došlo je u trenutku kada se planinski region Berbera potresao od šumskih požara u kojima je poginulo oko 90 ljudi, uključujući vojnike koji su pokušavali da ukrote plamen.

U ogromnom, visokobezbednom suđenju za ubistvo umetnika Djamela Bena Ismaila učestvovalo je više od 100 osumnjičenih, od kojih je većina proglašena krivim za neku ulogu u njegovoj smrti.

Oni kojima je izrečena smrtna kazna verovatno će se suočiti sa doživotnim zatvorom, jer Alžir decenijama ima moratorijum na pogubljenja. Još 38 osuđeno je na kazne od dve do 12 godina zatvora, rekao je advokat Hakim Saheb, član kolektiva advokata dobrovoljaca na suđenju u predgrađu Alžira Dra El Beida.

Dok su divlji požari besneli u avgustu 2021. godine, Ben Ismail je tvitovao da će se uputiti u region Kabili, 320 kilometara (200 milja) od svog doma, kako bi „pružio ruku našim prijateljima“ u borbi protiv požara.

Po dolasku u Larbaa Nath Irathen, selo teško pogođeno požarima, neki lokalni stanovnici optužili su ga da je piromana, očigledno zato što nije bio iz tog područja.

Ben Ismail, 38, ubijen je ispred policijske stanice na glavnom gradskom trgu. Policija je saopštila da je izvučen iz stanice, gde je bio zaštićen, i napadnut. Među onima kojima je suđeno bile su tri žene i muškarac koji su nožem zaboli neživo telo žrtve pre nego što je spaljen.

Policija je saopštila da su im fotografije objavljene na internetu pomogle da identifikuju osumnjičene. Njegova izbezumljena porodica pitala se zašto ga oni koji su snimali nisu spasili.

Suđenje je imalo i politički prizvuk. Pet osoba osuđeno je u odsustvu i zbog umešanosti u ubistvo i zbog pripadnosti ili podrške zabranjenom Kabili separatističkom pokretu zvanom MAK, rekao je Saheb. Među njima je bio i vođa pokreta Ferhat Meni sa sedištem u Francuskoj. Vlasti Alžira optužile su MAK da je naredio požare.

Advokati odbrane rekli su da su priznanja iznuđena mučenjem i nazvali su suđenje političkom maskaradom sa ciljem da se stigmatizuje Kabili. U vrijeme požara, region je bio poslednji bastion prodemokratskog protestnog pokreta „hirak” koji je pomogao da se svrgne dugogodišnji predsjednik Abdelaziz Buteflika.

Stotine građana Alžira zatvoreno je zbog pokušaja da održi u životu pokret Hirak, čije je marševe zabranila vlada Alžira koju podržava vojska.