Albanija je suspendovala šemu „zlatnih pasoša“ pod pritiskom EU

Albanija je suspendovala šemu „zlatnih pasoša“ pod pritiskom EU

Kritikovana od strane EU, Albanija je u četvrtak saopštila da privremeno odustaje od planova za takozvanu šemu gotovina za pasoš, tome prenosi Euractiv.

Šema takozvanog „zlatnog pasoša“ koju je albanska vlada promovisala poslednjih godina privremeno je suspendovana, rekao je premijer Edi Rama, govoreći u Tirani zajedno sa visokim diplomatom EU Žozepom Borelom i komesarom za proširenje Oliverom Vargeijem.

„Jasno smo stavili do znanja da obustavljamo proces dok se pozicija ne razjasni na evropskom nivou“, rekao je Rama.

„Postoji slučaj u Evropskom sudu, ali ga nećemo iznositi na razmatranje (…) do kraja njegovog razmatranja“, rekao je Rama.

„Ako sud odluči protiv zlatnih pasoša, ovo pitanje će biti zatvoreno. Ako odluči u korist, svaka zemlja će napraviti svoj izbor“, dodao je on.

Kontroverza je nastala nakon što je Ekit 2019. objavio informaciju da Ramina vlada planira da ponudi šemu „albanski pasoš u zamenu za ulaganje“.

Godine 2022. zakon o javno-privatnom partnerstvu je izmenjen i dopunjen kako bi uključio programe državljanstva koji bi omogućili privatnim firmama da promovišu ovu šemu strancima.

Rama je branio ovu šemu, rekavši da ona ima „ogroman potencijal“ i da može doneti značajnu ekonomsku korist.

EU je kritikovala plan Albanije da proda pasoše i pozvala vladu da napusti šemu ili rizikuje slobodno kretanje albanskih građana u EU. Evropska komisija je ponovila poziv da se ta šema zaustavi u svom godišnjem izveštaju o proširenju EU u oktobru.

Slične šeme državljanstva u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori takođe su kritikovane od strane EU.

Malta, Kipar i Bugarska ponudile su slične šeme koje uključuju dobijanje državljanstva u zamenu za ulaganje u nekretnine, biznis ili vladine fondove.

Sofija i Nikozija su suspendovale svoje planove, dok Valeta i dalje nudi pasoše, ali se suočava sa pravnim postupcima Evropske komisije.

U februaru je najavljeno da će Portugal okončati program „zlatne vize” koji je ubrzao dobijanje boravišnih dozvola za velike investitore izvan EU i doneo milijarde evra investicija, u okviru borbe protiv špekulacija u realnom tržište nekretnina.