99% tijela pronađenih u šumi kod Izijuma pokazuje znake nasilne smrti – guverner

99% tijela pronađenih u šumi kod Izijuma pokazuje znake nasilne smrti – guverner

U ponovo osvojenom gradu Izjumu, u oblasti Harkov, pripadnici zakona su započeli ekshumaciju 450 tela civila pronađenih u šumskom pojasu. 99% tijela je pokazalo znake nasilne smrti. Oleh Sinjehubov, načelnik Oblasne vojne uprave Harkov, rekao je u Telegramu.

„Ogromne su razmjere zločina koje su okupatori počinili u Izjumu. Ovo je krvavi brutalni teror. Buča, Irpin, Marijupolj… Izjum. Ovo je genocid nad ukrajinskim narodom. 450 tela civila sa tragovima nasilne smrti i torture su zakopane u šumskom pojasu.Danas su pripadnici policije počeli ekshumaciju.Teško je zamisliti tako nešto u 21.veku, ali sada je to tragična realnost Izijuma.Na većini grobova nema ni imena. Postoji samo oznaka sa brojem. Među tijelima koja su danas ekshumirana, 99% je pokazalo znake nasilne smrti. Ima nekoliko tijela sa vezanim rukama na leđima, a jedna osoba je sahranjena sa konopcem oko vrata. Očigledno , ti ljudi su mučeni i streljani, a među sahranjenima ima i djece”, rekao je Sinjehubov.

Prema njegovim rečima, tijela će biti poslata na veštačenje kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

„Nakon identifikacije žrtava, sve one će biti sahranjene uz dužno poštovanje. Svaka smrt će biti istražena i postaće dokaz ruskih ratnih zločina na međunarodnim sudovima“, dodao je on.

Kako je saopšteno, masovna grobnica pronađena je u šumi u blizini ponovo zarobljenog grada Izijuma, u oblasti Harkov, gde je zakopano više od 400 tijela.