2.200 godina star toalet na vodu pronađen u Kini, vjerovatno jedan od najstarijih ikada otkrivenih

2.200 godina star toalet na vodu pronađen u Kini, vjerovatno jedan od najstarijih ikada otkrivenih

Arheolozi u Kini otkrili su toalet na vodu koji je verovatno jedan od najstarijih ikada otkrivenih, izvestila je kineska državna novinska agencija ranije ove nedelje.

Dok su iskopavali dve velike zgrade u ruševinama palate u gradu Juejangu, istraživači sa Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji društvenih nauka bili su iznenađeni kada su došli do otkrića.

Procenjuje se da je toalet star između 2.200 i 2.400 godina, od perioda između Zaraćenih država do početka dinastije Han. Pronalazak je intrigantan jer se smatra da izum modernih toaleta na vodu potiče iz viktorijanske Engleske.

Fan Mingjang, stručnjak za dizajn za drevne alate, rekao je da je toalet „varljivo napredan“ zbog sistema za odvod vode koji se koristi u današnje vreme, prema kineskom listu Global Times.

Prošlog leta otkriveni su VC šolja, drugi polomljeni delovi i cev koja je vodila do jame na otvorenom. „Luksuzni objekat“ bi verovatno koristili samo visokorangirani članovi palate pronađene u kineskoj provinciji Šanksi, rekao je Liu Rui, član tima za iskopavanje, za China Daili.

Dodao je da bi sluge morale da sipaju vodu u VC šolju svaki put kada se koristi.

„To je prvi i jedini toalet sa ispiranjem koji je ikada otkriven u Kini. Svi na lokaciji su bili iznenađeni, a onda smo svi prasnuli u smeh“, rekao je Liu za list.

Analiza okolnog tla takođe može nagovestiti ishranu i navike u ishrani drevnih ljudi.

Veće arheološko iskopavanje u palati dodaje „veliku vrednost proučavanju rasporeda prestonica“ drevnih dinastija, navodi Institut u saopštenju za javnost.

Ovaj članak je prvobitno objavio Business Insider.

Advokat je potrošio preko 10 miliona dolara na kredite za lažne klijente da žive u hotelu u Las Vegasu i kockaju se 24/7 šest meseci, navodi se u tužbi

Senator Berni Sanders kritikuje poziv predsedničke kandidatkinje za 2024. Niki Hejli za ‘obavezne testove mentalne sposobnosti’ za političare starije od 75 godina kao ‘apsurdan’

Glavni istražitelj odbora Predstavničkog doma od 6. januara rekao je da je bilo teško intervjuisati svjedoke kada bi ’30 minuta kasnije’ njihova saradnja procurila

Dve nedelje nakon što su otrovne hemikalije izgorele u vozu koji je iskočio iz šina, stanovnici Ohaja strahuju za svoju bezbednost. Evo šta znamo o udesu.

Senator GOP-a kaže da su republikanski poslanici frustrirani ministrom saobraćaja Peteom Buttigiegom jer želi da ‘sve bude klimatski i politički korektno’