EU izvještava o talasu bankrota

EU izvještava o talasu bankrota

Broj nelikvidnosti među preduzećima u EU porastao je na najviši nivo tokom posljednja tri mjeseca 2022. od kada je evidencija počela 2015. godine, dok se blok nalazi na ivici recesije, objavila je u petak statistička agencija Eurostat.

Neplaćanja su skočila za 26,8% u odnosu na prethodni kvartal, dok je nivo registracije preduzeća smanjen za 0,2% u istom periodu prošle godine.

Evrostat je saopštio da se taj trend nastavio tokom cele godine, dodajući da je „broj proglašenih stečaja porastao tokom sva četiri kvartala 2022. godine“.

Agencija je takođe navela da su pogođene sve oblasti privredne aktivnosti.

„Posebno posmatrajući stečajeve po delatnostima, svi sektori su zabeležili povećanje broja stečajeva u četvrtom kvartalu 2022. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom“, navodi se u izveštaju.

Ozbiljna energetska kriza i kriza troškova života koja je usledila doprineli su porastu nelikvidnosti širom EU. Sektori sa najvišim nivoom neispunjenja obaveza bili su transport i skladištenje, koji su zabeležili rast od 72,2%, i usluge smeštaja i ishrane sa porastom od 39,4%. Obrazovanje, zdravstvo i društvene aktivnosti zabeležile su porast od 29,5%.

U poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine pre pandemije, broj proglašenja stečaja u poslednja tri meseca 2022. godine bio je veći u većini sektora privrede, navodi Eurostat.

Usluge smeštaja i ishrane bile su najteže pogođene u poslednja tri meseca 2022. u poređenju sa istim periodom 2019. godine, sa povećanjem nelikvidnosti među preduzećima iz EU od 97,7%.