Putnički avion se srušio na jezero Viktorija u Tanzaniji

Putnički avion se srušio na jezero Viktorija u Tanzaniji

DAR ES SALAM – Najmanje 19 ljudi je poginulo kada se u nedelju ujutro putnički avion srušio na jezero Viktorija u Tanzaniji dok je pokušavao da sleti na obližnji aerodrom, rekao je premijer, prenosi Rojters.

Let PV494, kojim upravlja Precision Air, udario je u vodu tokom oluja i jake kiše, izvestila je državna kompanija Tanzania Broadcasting Corporation (TBC).

Spasioci u čamcima požurili su do olupine, koja je bila skoro potpuno potopljena, da izvuku zarobljene putnike, saopštile su lokalne vlasti.

„Svi Tanzanijci vam se pridružuju u žalovanju za ovih 19 ljudi… koji su izgubili živote“, rekao je premijer Kasim Majaliva novinarima u gradu Bukoba na jezeru, u blizini mesta nesreće.

Istražitelji još istražuju šta se dogodilo, dodao je on.

Avion je napustio komercijalnu prestonicu Dar es Salam i „sleteo“ u 8:53 (05:53 GMT) dok se približavao aerodromu Bukoba, navodi se u saopštenju Precision Air – najveća privatna avio-kompanija u Tanzaniji.

U avionu je bilo 39 putnika, uključujući jedno dete, kao i četiri člana posade, dodala je avio-kompanija. Rečeno je da je 26 od 43 osobe na brodu spašeno.

Zvaničnici avio-kompanije nisu odgovarali na pozive tražeći dodatne detalje, a neslaganje u brojkama nije moglo odmah da se pomiri.

Svedok je za TBC rekao da je video kako avion leti nesigurno dok se približavao aerodromu u uslovima loše vidljivosti, rekavši da je skrenuo ka aerodromu, ali je promašio i otišao u jezero.

Video i slike na društvenim mrežama pokazuju da je avion skoro potpuno potopljen, a samo njegov rep zelene i braon boje vidljiv je iznad vodene linije jezera Viktorija, najvećeg afričkog jezera.

Snimci emitera i posmatrača pokazuju kako veliki broj stanovnika stoji duž obale, a drugi kako gaze u plitke vode kako bi pokušali da pomognu u privlačenju letelice bliže obali uz pomoć užeta.

Spasioci su prvobitno bili u kontaktu sa pilotima u kokpitu, rekao je novinarima Albert Chalamila, glavni administrator tanzanijskog regiona Kagera. Premijer je kasnije rekao da su piloti možda poginuli.

Precision Air je identifikovao avion kao ATR42-500. Francusko-italijanski proizvođač ATR nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Prvi put predstavljen pre skoro 40 godina, ATR42 je manja od dve serije turboelisnih motora na kratkim relacijama koje proizvodi ATR, zajedničko preduzeće Erbasa i Leonarda. Poslednja fatalna nesreća bila je 2017. godine, prema aviation-safeti.net, bezbednosnoj bazi podataka.

Predsednik Tanzanije Samia Suluhu Hasan pozvao je na smirenost dok se spasilačka operacija nastavlja.

„Sa tugom sam primila vest o nesreći u kojoj je učestvovao avion kompanije Precision Air“, napisala je ona na Tviteru. „Budimo mirni u ovom trenutku kada spasioci nastavljaju sa spasilačkom misijom dok se mole Bogu da nam pomogne.