Postoji sumnja da je 15godišnja djevojčica žrtva trgovine ljudima

Postoji sumnja da je 15godišnja djevojčica žrtva trgovine ljudima

Stručna radnica Centar za socijalni rad Nikšić utvrdila je da postoji sumnja da je u roditeljskoj kući ugrožena sigurnost petnaestogodišnje djevojčice, zbog čega je ona sredinom maja smještena u Sklonište za žrtve trgovine ljudima Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP), a biće vraćena porodici kad nadležni utvrde da u tom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela trgovine ljudima.

To je Pobjedi rečeno iz Centra za socijalni rad Nikšić, kojima smo se obratili nakon što nam se prije nekoliko dana advokat Sava Kostić požalio da je maloljetnica neosnovano i nezakonito odvedena iz porodične kuće, zbog čega je on, u ime djevojčicinih roditelja, podnio krivičnu prijavu protiv službenika Centra za socijalni rad Nikšić i odgovornih lica u ISOP.Iz nikšićkog centra pojašnjavaju da su ih 13. maja službenici Uprave policije u tom gradu kontaktirali i kazali da se u njihovim prostorijama nalazi maloljetna djevojčica koja je potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Stručna radnica Centra je prisustvovala njenom saslušanju iz kojeg se zaključilo da postoje indicije o ugovorenom braku. Nakon davanja iskaza malodobne stručna radnica je istu upoznala sa njenim pravima i obavezama, kao i negativnim posljedicama nasilja, devijantnog ponašanja i eksploatacije, te nadležnostima Centra kao organa starateljstva koji se bavi zaštitom interesa maloljetne djece – navode iz Centra.

Kažu da je djevojčica pristala da ide u ISOP, te da će biti vraćena kad nadležni utvrde da je sigurna kod roditelja. Kostić je za Pobjedu tvrdio da je neosnovano povedena, te da je VDT Danka Ivanović-Đerić već utvrdila da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Međutim, iz Centra tvrde drugačije.
„Imenovana je, uz lični pristanak, smještena u ISOP sklonište za žrtve trgovine ljudima, usljed postojanja sumnje da je ista žrtva, te da postoji mogućnost da roditelji ugrožavaju njenu sigurnost i da su njihovi interesi u suprotnosti sa njenim. Ista će biti vraćena porodici ukoliko se nadležne institucije zvanično izjasne da ne postoje elementi krivičnog djela trgovine ljudima“ – navode iz Centra.

Kažu da su roditelji djevojčice tokom njenog saslušanja boravili u odvojenim prostorijama Uprave policije Nikšić, te da ih je stručna radnica upoznala sa tim da će njihovu kćerku smjestiti u sklonište kako bi joj pružili adekvatan vid zaštite.

„Takođe, roditelji su tražili da se na kratko pozdrave sa kćerkom, što im je i omogućeno. Stručni radnici Centra su preduzeli i izvršili procjenu ličnih i porodičnih kapaciteta, rizika i snaga, i preduzeli sve aktivnosti u skladu sa nadležnostima kako bi se pružila adekvatna zaštita“ – navode iz Centra.
Kažu da su roditelji dolazili u Centar i da su obaviješteni da je djevojčica adekvatno zbrinuta i da joj nije ugrožena bezbjednost i sigurnost, te da će u skloništu boraviti do okončanja postupka nadležnih institucija, tj. VDT i Tima za formalnu identifikaciju, Kancelarije za žrtve trgovine ljudima, o čemu Centar još uvijek nije dobio povratnu informaciju.

Međutim, na naše pitanje zašto ne uvažavaju to što je, kako Kostić tvrdi, djevojčica tražila roditeljima da se vrati i rekla im da uslovi u ISOP nijesu dobri, iz Centra navode da nemaju informaciju od nadležnih institucija, te prema tome „ne znaju da li je djevojčicina bezbjednost ugrožena“.Kostić je takođe naveo da je djevojčica redovan đak u jednoj osnovnoj školi, a iz Centra kažu da su kontaktirali upravu škole i da su ih oni obavijestili „o sumnji na postojanje maloljetničkog braka“.

Centar za socijalni rad je kontaktirao upravu škole i od istih je informisan da su od predstavnika NVO Centra za romske inicijative obaviješteni o sumnji na postojanje maloljetničkog braka za učenicu i da će preduzeti sve neophodne mjere da zaštite najbolji interes njihove učenice. Takođe su naveli da su obavili razgovor sa ocem u prisustvu odjeljenskog starješine i pedagoškinje škole – zaključuju iz Centra.

Kostić je ranije Pobjedi rekao da se obratio nadležnim organima tražeći informacije i preduzimanje radnji radi zaštite interesa maloljetnog lica.

„Imajući u vidu činjenicu da u konkretnom slučaju roditelji i njihova maloljetna kćerka nijesu počinili nijedno krivično djelo, nijedan prekršaj, nijednu nezakonitost, da oni kao roditelji nijesu dali saglasnost nadležnim organima da im se odvodi dijete, to je jasno da se u ovom slučaju dešava brutalno kršenje osnovnih prava i sloboda na štetu maloljetnog lica i njenih roditelja „- pojasnio je Kostić.
Inspekcija je nadzorom utvrdila da je ISOP pružao uslugu smještaja u prihvatilištu-skloništu suprotno izdatoj licenci za rad, odnosno za osam korisnika, što je za dva više u odnosu na izdatu licencu. Stoga je inspektor socijalne i dječje zaštite, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i zapisnički konstatovanih nepravilnosti, uz saglasnost odgovornog lica da se nepravilnosti otklone bez donošenja pisanog rješenja, uz određivanje primjerenog roka, ukazao izvršnom direktoru Mitru Radonjiću da u primjerenom roku otkloni nepravilnosti vezano za veći broj korisnika od dozvoljenog.

izvor Pobjeda