Svijetske zalihe hrane su u opasnosti jer se Rusija povlači iz sporazuma o Crnom moru

Svijetske zalihe hrane su u opasnosti jer se Rusija povlači iz sporazuma o Crnom moru

Odustajanje Rusije za vikend od dogovora o izvozu crnomorskih žitarica uz posredovanje UN-a verovatno će uticati na isporuke u zemlje zavisne od uvoza, produbljujući globalnu krizu sa hranom i izazivajući rast cena.

Stotine hiljada tona pšenice rezervisane za isporuku u Afriku i Bliski istok su u opasnosti nakon povlačenja Rusije, dok će ukrajinski izvoz kukuruza u Evropu biti pogođen, rekla su dva trgovca sa sedištem u Singapuru.

Rusija je u subotu suspendovala učešće u dogovoru UN o žitu na „neodređeno vreme“, nakon, kako je rekla, velikog ukrajinskog napada dronom na njenu Crnomorsku flotu na Krimu.

„Ako moram da zamenim brod koji je trebalo da dođe iz Ukrajine, koje su opcije? Ne baš mnogo“, rekao je jedan trgovac žitaricama sa sedištem u Singapuru koji snabdeva pšenicom kupce u Aziji i na Bliskom istoku.

Ranije ove godine globalne cene pšenice skočile su na najviši nivo u istoriji, a kukuruz je dostigao vrh u poslednjih 10 godina pošto je ruska invazija na Ukrajinu dodala ulje na skup koji je pokrenut nepovoljnim vremenskim prilikama i prekidima u snabdevanju COVID-19.

Australija, ključni dobavljač pšenice za Aziju, verovatno neće moći da popuni bilo kakvu prazninu u snabdevanju, jer su mesta za isporuku rezervisana do februara, kažu trgovci.

Nijedan brod se u nedelju nije kretao kroz uspostavljeni pomorski humanitarni koridor. Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina su, međutim, nastavile da sprovedu sporazum o crnomorskom žitu i dogovorile su se u ponedeljak oko tranzitnog plana za 16 brodova koji će krenuti napred, uprkos povlačenju Rusije.

„Moramo da vidimo kako će se situacija razvijati. Nije jasno da li će Ukrajina nastaviti da isporučuje žitarice i šta će biti sa ruskim izvozom“, rekao je singapurski trgovac žitom.

Fjučersi na pšenicu u Čikagu u ponedeljak su skočili za više od 5%, a kukuruz za preko 2%.

Među azijskim kupcima koji nedavno rezervišu ukrajinske pošiljke pšenice je Indonezija, drugi najveći svetski uvoznik žitarica, iako se region obično oslanja na Australiju i Severnu Ameriku.

U nedavnim ugovorima, indonežanski mlinari su kupili četiri tovara ili oko 200.000 tona ukrajinske pšenice za novembarsku isporuku u ugovorima potpisanim u poslednjih nekoliko nedjelja, rekli su trgovci.

Prošle nedjelje, vladina agencija u Pakistanu kupila je oko 385.000 tona pšenice na tenderu koji će vjerovatno biti nabavljen iz Rusije i Ukrajine.

„Nismo sigurni da li će Rusija nastaviti da izvozi pšenicu ili će biti bezbjedno da brodovi koji prevoze rusku pšenicu isporučuju iz Crnog mora iako je ukrajinski izvoz i dalje blokiran“, rekao je drugi trgovac jedne međunarodne kompanije sa sedištem u Singapuru.

Prema sporazumu o žitaricama uz posredovanje UN-a, Zajednički koordinacioni centar (JCC) sastavljen od zvaničnika UN, Turske, Rusije i Ukrajine slaže se o kretanju brodova i pregleda plovila. Od jula iz Crnog mora izvezeno je više od 9,5 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.