Svjetske akcije su porasle uoči ažuriranja inflacije u SAD

Svjetske akcije su porasle uoči ažuriranja inflacije u SAD

Akcije su porasle u Evropi i Aziji uoči ažuriranja u petak o veleprodajnim cijenama u SAD koje će pružiti uvid u to kako se preduzeća nose sa inflacijom.

Njemački DAKS je dodao 0,2% na 14.295,30 dok je CAC 40 u Parizu bio skoro nepromenjen na 6.649,30. Britanski FTSE 100 je takođe bio malo promenjen, dobivši manje od 2 poena na 7.474,82.

Budućnost za S&P 500 porasla je za 0,2%, dok je za Dov Jones Industrial Average porasla za 0,1%.

Kineske referentne vrednosti porasle su u petak na osnovu izveštaja da vlada planira nove mere za podršku posrnulom sektoru nekretnina, što je ozbiljno kočilo rast u poslednjih nekoliko godina.

Imovinske akcije dobile su podsticaj najavom kompanije Sunac China Holdings da je postigla „značajan napredak“ u restrukturiranju 9,1 milijardu dolara od svojih 11 milijardi dolara offshore dugova. Više od trećine ukupnog iznosa prvobitno je trebalo dospeti do kraja godine.

Trgovanje akcijama Sunaca u Hong Kongu obustavljeno je od 1. aprila. Ali akcije drugih velikih investitora su skočile. Countri Garden Holdings je porastao za 8,5%, a akcije China Vankea skočile su za 5,6%.

Hongkonški Hang Seng je ojačao 2,3% na 19.900,87, dok je indeks Shanghai Composite dodao 0,3% na 3.206,95.

Relaksacija nekih kineskih pravila „nulte-COVID“ takođe povećava nadu da će ekonomija dobiti zamah, iako stručnjaci kažu da će biti potrebni meseci da se turizam i drugi biznis oporave od poremećaja pandemije.

Dok su spoljni stručnjaci sve više kritikovali kinesku politiku obuzdavanja, koja je nastojala da svaki slučaj izoluje, kao neodrživu, oni su takođe upozorili da će se zemlja sada suočiti sa izazovnim prvim talasom, jer će olabavljene mere nesumnjivo podstaći porast slučajeva.

„Azijske akcije su malo veće, ali potpuna bujnost je ublažena sve većim brojem slučajeva COVID-a i skepticizmom u pogledu sile ponovnog otvaranja ekonomskog vetra koji trenutni nivo azijskih rizičnih sredstava implicira“, rekao je u komentaru Stiven Ins iz SPI Asset Management. .

Tokijski indeks Nikkei 225 ojačao je 1,2% na 27.901,01, a Kospi u Seulu je porastao 0,8% na 2.389,04. Australijski S&P/ASKS 200 porastao je za 0,5% na 7.213,20.

U četvrtak je S&P 500 porastao za 0,8%, dok je tehnološki težak Nasdak kompozitni indeks završio 1,1% više. Dov Jones Industrial Average je dodao 0,5%, a Russell 2000 indeks malih kapitalnih ulaganja 0,6%.

Svi glavni indeksi su u minusu tokom nedelje i tokom cele godine se kolebaju između velikih mesečnih dobitaka i gubitaka. Zabrinutost investitora zbog inflacije, rasta kamatnih stopa i rizika od recesije dovela je do nestabilnog tržišta. To je takođe ostavilo Volstrit da se fokusira na podatke o ekonomiji, posebno na one koji se tiču inflacije.

Activision Blizzard je izgubio 1,5% nakon što je Federalna trgovinska komisija saopštila da tuži da blokira planirano preuzimanje kompanije za video igre od strane Microsofta u vrednosti od 69 milijardi dolara, rekavši da bi moglo da potisne konkurente svojim Ksbok igraćim konzolama i rastući posao pretplate igara. Microsoft je porastao 1,2 odsto.

U četvrtak su SAD prijavile da je nešto više Amerikanaca podnelo zahteve za nezaposlenost prošle nedelje, ali ne onoliko koliko su ekonomisti predviđali. Tržište rada ostaje jedan od najjačih džepova privrede, koji je ugušen pod teretom tvrdoglavo vruće inflacije i rastućih kamatnih stopa.

Osim ažuriranja veleprodajnih cena u petak, Univerzitet u Mičigenu će objaviti svoje istraživanje o raspoloženju potrošača za decembar.

Otporna potrošačka potrošnja, koja je delimično vezana za jaku zaposlenost, otežala je borbu protiv inflacije, povećavajući rizike da će Federalne rezerve otići predaleko u podizanju kamatnih stopa. Istovremeno, održava ekonomiju dovoljno snažnom da izbegne recesiju.

Fed će se sastati sledeće nedelje i očekuje se da će svoju referentnu kamatnu stopu — koja sada iznosi 3,75% do 4%, što je najveća u poslednjih 15 godina — povećati za pola procentnog poena.

U drugom trgovanju, američka referentna sirova nafta je porasla za 94 centa na 72,40 dolara po barelu u elektronskoj trgovini na njujorškoj berzi. U četvrtak je pao za 0,8% na 71,46 dolara po barelu.

Nafta Brent je dodala 87 centi na 77,02 dolara po barelu.

Američki dolar je pao na 136,17 japanskih jena sa 136,69 jena. Evro je porastao na 1,0564 dolara sa 1,0556 dolara.