SAD pozvale Rusiju da se vrati „sporazumu o žitu“

SAD pozvale Rusiju da se vrati „sporazumu o žitu“

Sjedinjene Američke Države reagovale su na povlačenje Rusije iz inicijative za izvoz žita iz ukrajinskih luka, pozivajući Kremlj da se vrati sporazumu.

Kako prenosi „Evropska istina“, takvu izjavu dao je državni sekretar Entoni Blinken.

On je u ime SAD izrazio žaljenje zbog odluke Rusije i podsetio da od nastavka sporazuma zavisi bezbednost hrane mnogih siromašnijih zemalja sveta, a prethodnih meseci je već dozvoljeno da se izveze više od 9 miliona kubnih metara useva i niže svetske cene.

„Inicijativa je bila uspješna i mora se nastaviti. Svaka akcija Rusije da poremeti ovaj kritični izvoz žitarica je zapravo deklaracija da narodi i porodice širom sveta moraju da plaćaju više za hranu ili gladuju. Obustavljanjem učešća u sporazumu, Rusija je jednom ponovo transformišući hranu za oružje u ratu koji je započeo, direktno pogađajući zemlje sa niskim i srednjim prihodima i globalne cijene hrane i pogoršavajući već složenu krizu…

Pozivamo vlasti Ruske Federacije da nastave sa učešćem u inicijativi, u potpunosti se pridržavaju sporazuma i rade na tome da ljudi širom sveta mogu da nastave da dobijaju beneficije kojima je inicijativa doprinela“, rekao je Entoni Blinken.

Podsetimo, Rusija je 29. oktobra saopštila da obustavlja učešće u primeni „sporazuma o žitu” navodno zbog „terorističkog napada” u Sevastopoljskom zalivu u subotu ujutro. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su mete napada u Sevastopoljskom zalivu bili brodovi Crnomorske flote, koji su navodno bili uključeni u obezbeđenje žitnog koridora.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija našla izgovor za povlačenje iz sporazuma i da se čeka reakcija UN i Turske.

UN su komentarisale da „održavaju kontakte“ sa ruskim vlastima nakon izveštaja o povlačenju iz inicijative.