Rusija traži ponovno povezivanje SVIFT-a za izvoz žitarica

Rusija traži ponovno povezivanje SVIFT-a za izvoz žitarica

Rusija želi da se njen glavni poljoprivredni kreditor Rosselhozbank ponovo poveže sa finansijskom mrežom SVIFT, kako bi se oslobodio ruski izvoz žitarica i đubriva, izjavio je u subotu zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

„Ovo nije prvi put da razgovaramo o tome jer, iz moje perspektive, ponovno povezivanje Rosselhozbanke, koja obezbeđuje većinu poljoprivrednih transakcija, je ključno pitanje… Razgovarali smo o ovom pitanju i ponovo smo dobili uveravanja od predstavnika UN da i oni to smatraju pitanje je od vitalnog značaja“, rekao je Veršinjin novinarima.

Njegovi komentari uslijedili su nakon sastanka sa visokim zvaničnicima UN-a u petak, na kojem se govorilo o dogovoru koji garantuje siguran prolaz ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora. Prema paktu, koji su u julu posredovale UN i Turska, Rusija je tražila odlaganje sankcija za sopstvenu trgovinu poljoprivrednim proizvodima, ali je od tada izrazila nezadovoljstvo naporima UN da ukinu zapadna ograničenja koja utiču na ovaj sektor.

Iako sankcije nisu direktno usmerene na rusku poljoprivredu, one utiču na plaćanja, osiguranje i otpremu. Mnoge ruske banke su ranije ove godine bile isključene iz SVIFT sistema za razmenu finansijskih poruka, što je otežavalo direktna poravnanja za izvoz.

Prema Veršinjinu, jedan od načina za ublažavanje problema bilo bi otvaranje korespondentskih računa u stranim bankama, kao što su Citibank i JPMorgan, kako bi se olakšala plaćanja za ruski izvoz.

„Ova opcija, ako ništa drugo, može biti samo privremena, jer je pravo rešenje potpuno ponovno povezivanje sa SVIFT sistemom za razmenu finansijskih poruka Rosselhozbanke“, naglasio je on i dodao da to pitanje treba rešiti pre isteka ugovora o žitu 19. novembra.

Veršinjin je napomenuo da Moskva još nije pristala da produži svoje učešće u sporazumu. Ranije je jedan broj najviših ruskih zvaničnika upozorio da bi zemlja mogla izabrati da izađe iz sporazuma, ako UN ne ispune svoja obećanja u vezi sa ruskim izvozom.