Češka želi da tuži Gasprom za nadoknadu zbog prekida isporuke gasa

Češka želi da tuži Gasprom za nadoknadu zbog prekida isporuke gasa

Češka energetska kompanija ČEZ planira da ide na arbitražu da povrati kompenzaciju od ruskog Gasproma zbog prekida isporuke prirodnog gasa ove godine, prenosi „Evropska istina“, ovo je u nedelju u eteru češke televizije rekao generalni direktor ČEZ-a Danijel Beneš.

Prema njegovim rečima, pregovori sa ruskim dobavljačem oko snabdevanja za 2023. ne dolaze u obzir, jedini mogući korak je međunarodna arbitraža.

„Onog trenutka kada neko ne ispuni ugovor koji imate, teško je govoriti o bilo čemu osim o naknadi štete“, rekao je Beneš, procenjujući štetu „od visokih stotina miliona do prve milijarde kruna“.

Prema rečima generalnog direktora ČEZ-a, energetski rat Rusije protiv Evrope počeo je još 2021. godine, kada je Rusija neprimetno prekinula isporuku gasa kako je nivo napunjenosti rezervoara opao. „To je bio puzajući potez Rusije“, smatra Beneš i dodaje da direktne posledice ruskog delovanja čine i do 90 odsto poskupljenja.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Češka je bila skoro potpuno zavisna od ruskog prirodnog gasa. Od tada je povećala svoje isporuke, uključujući isporuku tečnog prirodnog gasa preko Holandije i Sjedinjenih Država.

U julu su, zbog izuzetno visokih cena energenata i pretnje stabilnom snabdevanju gasom, zemlje EU pristale da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto u odnosu na prosek poslednjih 5 godina. Ako situacija postane veoma teška, uslov štednje može postati obavezan.

Na samitu 20. oktobra, lideri EU složili su se o merama za borbu protiv energetske krize i složili su se oko potrebe da se ubrzaju napori za smanjenje potražnje za energijom.