Nafta stabilna kao pozitivni kineski signali protiv straha od recesije

Nafta stabilna kao pozitivni kineski signali protiv straha od recesije

Cijene nafte u ponedeljak su ostale stabilne u nestabilnom trgovanju, pošto je nastavak labave monetarne politike Kine otklonio strahove da bi visoka inflacija i troškovi energije mogli da odvuku globalnu ekonomiju u recesiju.

Fjučersi na naftu Brent su pali za 2 centa, ili 0,02%, na 91,67 dolara po barelu do 11:37 EDT (15:37 GMT), oporavljajući se od pada od 6,4% prošle nedelje. Američka nafta Vest Tekas Intermediate porasla je za 4 centa, ili 0,4%, na 85,57 dolara nakon pada od 7,6% prošle nedjelje.

„Američka inflacija ostaje glavna tema i pošto je Fed spreman da podigne stope barem u narednoj godini, postoje strahovi da će uništenje potražnje eskalirati“, rekao je Denis Kisler, viši potpredjsednik za trgovinu u BOK Financial-u.

Kineska centralna banka je u ponedeljak odgodila dospeće srednjoročnih zajmova, dok je ključnu kamatnu stopu zadržala nepromenjenom drugi mjesec, što je signal da će se održati labava monetarna politika.

Peking će takođe značajno povećati domaće kapacitete za snabdevanje energijom i pojačati kontrolu rizika u ključnim robama uključujući ugalj, naftu, gas i električnu energiju, rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik Nacionalne administracije za energetiku.

Kina će dodatno povećati rezervne kapacitete za ključne robe, rekao je drugi državni zvaničnik na konferenciji za novinare u Pekingu.

Podaci o kineskoj trgovini i BDP-u u trećem kvartalu, zajedno sa podacima o aktivnostima u septembru, trebalo bi da budu objavljeni u utorak, pri čemu će se kvartalni rast verovatno vratiti u odnosu na prethodni kvartal, ali godišnji rast preti da bude najgori u Kini u skoro pola veka.

U međuvremenu, jak američki dolar i verovatnoća daljeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi pomažu u obuzdavanju rasta cena.

Predsjednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard je u petak rekao da je inflacija postala „opasna“ i da je teško uhapsiti, što garantuje nastavak „prettovara“ kroz veća povećanja stope za tri četvrtine procentnog poena.

Inflacija u Sjedinjenim Državama ostaje tvrdoglava, a očekuje se da će rast u zemljama Evropske unije oslabiti na 0,5%, izjavila je u ponedeljak zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinath.

„Prošlo je još nekoliko turbulentnih sedmica na naftnim tržištima od zabrinutosti za globalni rast do velikih smanjenja proizvodnje OPEK+ i čini se da se tek treba u potpunosti smiriti“, rekao je Krejg Erlam, viši analitičar tržišta u OANDA.

„Brent je zabeležio najniže vrednosti od 82 dolara i maksimume od 98 dolara, tako da možda ono što sada vidimo jeste da se nalazi negde u sredini.

Snabdevanje naftom će verovatno ostati ograničeno nakon što su OPEK i saveznici, uključujući Rusiju, 5. oktobra obećali da će smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno, dok bi rat rečima između de facto lidera OPEK-a Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država mogao da nagovesti još nestabilnosti.

Smanjenje proizvodnje OPEK+ privuklo je portfolio investitore i sredstva nazad na tržišta nafte uz nastavak teške kupovine fjučersa i opcija za sirovu naftu drugu nedjelju nakon što je OPEK+ smanjio svoj cilj proizvodnje više nego što se očekivalo.