Kriptovalute padaju zbog zabrinutosti oko tržišta FTKS razmjene

Kriptovalute padaju zbog zabrinutosti oko tržišta FTKS razmjene

Kriptovalute su snažno pale u utorak, a izvorni token kripto berze FTKS pao je za 15 odsto pošto se činilo da su se investitori uplašili pričajući o pritisku na finansije FTKS.

Bitkoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, oslabio je 4% na 19.750 dolara i imao je najgori dan za oko dva mjeseca. Eter, sledeći po veličini, pao je za 5%.

FTKS je bio pod pritiskom nakon što je šef rivalske berze Binance rekao u nedelju da će njegova firma likvidirati svoje vlasništvo nad FTKS tokenom zbog neodređenih „skorašnjih otkrića“.

Osnivač FTKS-a Sem Bankman-Frid rekao je da je razmena „u redu“ i da su zabrinutosti „lažne glasine“. Kompanija nije imala neposredan komentar kada ju je Rojters kontaktirao u utorak.

Međutim, FTKS token je poslednji put pao za oko 15% na 18,76 dolara, a podaci analitičke firme Nansen koji pokazuju jednodnevni neto odliv iz FTKS-a od oko 630 miliona dolara sugerišu da su vlasnici računa takođe dobijali svoj novac.

„Sa FTT-om na jugu, ispod velikog nivoa podrške… (postoje) masivna povlačenja iz FTKS-a, preko više sredstava“, rekao je Justin d’Anethan institucionalni, direktor prodaje u kompaniji za digitalnu imovinu Amber Group.

„Čini se da investitori prodaju imovinu ili ih povlače – vjerovatno će biti neuredna nedjelja.

Kripto entuzijasti postavili su pitanja na Tviteru prošle nedjelje o FTKS-ovom tokenu, nakon izveštaja sa novinske veb stranice CoinDesk o procurelom bilansu stanja Alameda Research, trgovačke firme koju je osnovao Bankman-Fried i koja ima bliske veze sa FTKS-om.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri tačnost izveštaja ili poreklo procurelog bilansa stanja, ali izgleda da je u najmanju ruku uzdrmalo krhko poverenje tržišta.

„Analitika na lancu pokazuje da su stotine miliona povučene iz FTKS-a tokom poslednjeg dana“, rekao je Metju Dib, glavni operativni direktor Singapurskog menadžera za kripto investicije Stack Funds.

„Pitanje solventnosti FTKS-a je pokrenuto s obzirom na nedavne događaje ove godine… međutim, za sada ne vidimo nikakve čvrste podatke koji bi potvrdili ovu vrstu gledišta.“