Kina će promovisati strane investicije u proizvodnji

Kina će promovisati strane investicije u proizvodnji

Kina je u utorak saopštila da će promovisati strane investicije sa fokusom na proizvodnu industriju, nakon što je predsednik Si Đinping pozvao Kinu da „dobije bitku” u osnovnim tehnologijama tokom Kongresa Komunističke partije koji je završen tokom vikenda. .

Kina će podsticati strana preduzeća da investiraju u visokotehnološku opremu i komponente, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Nacionalne komisije za razvoj i reforme, moćne kineske agencije za planiranje.

Kina će takođe ojačati finansijsku podršku stranim preduzećima, uključujući prikupljanje sredstava od strane podobnih preduzeća putem listinga na kineskim berzama, navodi se u saopštenju.

Kineska ekonomija je porasla za 3,9% u septembarskom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, oporavljajući se bržim nego što se očekivalo, iako su izgledi bili zasjenjeni agresivnim ograničenjima vezanim za COVID-19, produženim padom imovine i globalnom ekonomskom krizom.

U saopštenju od utorka takođe je obećana podrška stranim preduzećima koja šalju svoje osoblje u Kinu.

„Kina će olakšati ulazak i izlazak u zemlju rukovodiocima, tehničarima i njihovim porodicama multinacionalnih kompanija, pod prevencijom i kontrolom COVID-19.