Francuska je zatvorila 50% nuklearnih reaktora zbog energetske krize

Francuska je zatvorila 50% nuklearnih reaktora zbog energetske krize

Francuski komunalni gigant potvrđuje da je 28 nuklearnih reaktora van mreže dok se Evropa bori sa energetskom krizom

Francuska, jedan od vodećih evropskih izvoznika električne energije, isključila je 28 od svojih 56 atomskih reaktora zbog kvarova ili održavanja. Ovaj korak dolazi usred višemesečne energetske krize, jedne od najgorih u evropskoj istoriji.

Reaktor Golfech-2 od 1.300 megavata koji vodi Electricite de France (EDF) na jugu zemlje zatvoren je u petak zbog održavanja do subote, navela je kompanija u podnesku kod mrežnog operatera RTE.

Očekuje se da će obustava, zbog produženih zastoja nakon što su na nekim lokacijama otkriveni problemi sa korozijom, primorati EDF da kupuje električnu energiju iz evropske mreže u vreme velike potražnje pogoršane nestašicom prirodnog gasa.

Provere i popravke, zajedno sa planiranim prekidima za dopunu goriva i redovno održavanje, navodno su potopili francusku nuklearnu proizvodnju na najniži nivo u više od 10 godina.

Očekuje se da će gašenja pogoršati probleme u snabdevanju Evrope, jer nuklearna energija čini više od dve trećine francuske proizvodnje električne energije. Dnevne cijene električne energije u Francuskoj u 2022. u proseku su bile skoro 30 odsto više nego u Nemačkoj, koja se više oslanja na gas i ugalj za pokretanje svojih elektrana. Oni su navodno četiri puta veći nego u istom periodu 2021. godine, prenosi RT.

Francuski uvoz električne energije bio je skoro jednak izvozu u prvom kvartalu, u odnosu na neto izvoz od otprilike osam teravat-sati u Britaniju, Italiju, Nemačku i Švajcarsku u istom periodu 2021, prema podacima istraživačkog instituta Fraunhofer ISE.

Ostavite odgovor