„Budvanska rivijera“, „Ulcinjska rivijera“ u prvom kvartalu u minusu

„Budvanska rivijera“, „Ulcinjska rivijera“ u prvom kvartalu u minusu

„Budvanska rivijera“, „Ulcinjska rivijera“, Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih voznih sredstava imali su minus na kraju prvog kvartala, dok su EPCG i CGES zabilježile veliki plus

Državna preduzeća različito su poslovala u prvom kvartalu ove godine. Dok su energetske kompanije bilježile veliki profit, željeznička preduzeća, kao i turistička, odnosno hotelske grupacije, zabilježili su minus.

Elektroprivreda je rekorder po iznosu profita sa 33,5 miliona, što je za 12 miliona više nego lani. Prihodi od prodaje EPCG iznosili su preko 158 miliona eura, dok su troškovi poslovanja bili 113,5 miliona eura. Godinu ranije prihodi su iznosili 105,3 miliona, a troškovi poslovanja 72,6 miliona eura. Razlog za uvećane prihode i rashode je veliki rast električne energije na berzi u odnosu na prošlu godinu.

Uvećani su, međutim, i troškovi zarada. Ove godine su iznosili skoro šest miliona, što je za preko milion eura više nego u istom periodu lani.

Sa plusom je prvi kvartal završio i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Za tri mjeseca profit državne energetske kompanije iznosio je 5,7 miliona, što je za oko 100 hiljada eura više nego u istom periodu lani. Prihod za tri mjeseca bio je 28,3 miliona, dok su troškovi poslovanja iznosili 20,13 miliona eura. Prošle godine prihodi su bili 16,1 milion, a troškovi poslovanja 9,14 miliona.

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ (HGBR) je tradicionalno u prvom kvartalu imala minus. Ove godine gubitak je iznosio 1,87 miliona, što je za 200 hiljada eura više nego u istom periodu lani. Prihodi su za tri mjeseca ove godine iznosili 230 hiljada, dok su lani bili malo preko 30 hiljada eura. Troškovi poslovanja bili su 1,12 miliona, a troškovi zarada 1,3 miliona eura. Lani je za troškove zarada potrošeno 789 hiljada eura, odnosno preko pola miliona manje.

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) poslovao je sa minusom od 91,5 hiljada, dok je lani bio u plusu poslije tri mjeseca 25,2 hiljade. Drugo državno željezničko preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) takođe je bilo u minusu 94,4 hiljade eura. S tim što je OŽVS popravilo poslovanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na kraju prvog kvartala imalo minus skoro 205 hiljada eura.

Prihodi OŽVS iznosili su 440 hiljada, skoro 140 hiljada više nego lani, dok su troškovi poslovanja bili 105 hiljada, oko 17 hiljada više. Za zarade je potrošeno 420 hiljada, što je približan iznos kao prošle godine.

„Ulcinjska rivijera“ je u prvom kvartalu imala minus od 217,7 hiljada eura, što je za 100 hiljada više nego lani. Prihoda za tri mjeseca nisu imali, dok su troškovi poslovanja bili oko 65 hiljada.

izvor Dan

Ostavite odgovor