Bajden ruši Trusov ekonomski plan, kaže da ga ne brine snaga dolara

Bajden ruši Trusov ekonomski plan, kaže da ga ne brine snaga dolara

Američki predsjednik Džo Bajden kritikovao je u subotu prvobitni ekonomski plan britanske premijerke Liz Trus kao grešku i rekao da ga ne brine snaga rastućeg američkog dolara.

Truss je u petak otpustila svog ministra finansija Kvasija Kvartenga i ukinula delove njihovog ekonomskog paketa nakon što je to izazvalo previranja na finansijskom tržištu, uključujući i nagli pad vrednosti funte.

Bajden, demokrata, često kritikuje konzervativnu ekonomsku politiku koja se u Sjedinjenim Državama povezuje sa bivšim predsednikom Ronaldom Reganom i republikancima.

Njegova Bela kuća je, međutim, ranije odbila da komentariše Trusov plan, koji je prvobitno predviđao ukidanje britanske najviše stope poreza na dohodak od 45 odsto.

„Nisam jedini koji je mislio da je to greška“, rekao je Bajden novinarima tokom zaustavljanja u prodavnici sladoleda u Oregonu, misleći na Trusov predlog.

„Mislim da se ideja o smanjenju poreza superbogatima u vreme kada se – u svakom slučaju, samo mislim – nisam slagala sa politikom, ali to je na Velikoj Britaniji da donese tu presudu, a ne na meni.

Ranije u subotu, novi britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je da će neki porezi u zemlji porasti i da su potrebne teške odluke o potrošnji, rekavši da je Trusova napravila greške dok se bori da zadrži posao nešto više od mesec dana nakon svog mandata.

Visoka inflacija pogađa Sjedinjene Države i zemlje širom sveta, stvarajući političku glavobolju Bajdenu uoči novembarskih međuizbora u kojima je u pitanju kontrola Predstavničkog doma i Senata SAD.

Dolar je skočio u odnosu na druge valute.

„Nisam zabrinut za snagu dolara. Zabrinut sam za ostatak svijeta“, rekao je Bajden.

Predsednik je rekao da je američka ekonomija snažna.

„Naša ekonomija je jaka kao pakao – njeni unutrašnji delovi. Inflacija je širom svijeta. Svugde je gore nego u Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

„Dakle, problem je nedostatak ekonomskog rasta i zdrave politike u drugim zemljama, ne toliko u našoj.

Izveštaj Ministarstva rada od četvrtka pokazao je da su potrošačke cene u SAD porasle više nego što se očekivalo u septembru kako su kirije porasle i cena hrane porasla.

Predsednik je svoje komentare izneo na kraju višednevne zapadne zamahe koja se završila u Oregonu, gde je pokušao da da politički podsticaj demokrati Tini Kotek, koja se kandiduje za guvernera.