Realno je da očekujemo novi soj koronavirusa

Realno je da očekujemo novi soj koronavirusa

Transmisija koronavirusa slabi ali još uvijek nije kraj pandemije – kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović u Jutarnjem programu TVGC.

Kako se približavamo ljetnjim danima sa većim temperaturama, dodaje Brajović, ima razloga za optimizam. Ipak, poručuje moramo imati veliku dozu opreza. Ističe i da je realno očekivati da se pojavi novi soj koronavirus.
Dodala je da kada pogledamo podatke možemo reći da transmisija koronavirusa slabi.Sa druge strane možemo reći da virus jeste tu, da nije kraj pandemije i da kada je manja transmisija manji je pritisak na zdravstveni sistem, najprije jedinice intenzivne njege, i imamo manji mortalitet – istakla je Brajović.Kako se približavamo ljetnjim danima sa većim temperaturama procjena SZO-a je, prema njenim riječima, da ima razloga da budemo optimisitični ali „sa velikom dozom opreza“.Ima razloga za optimizam ali moramo da budemo vanredno oprezni jer nas je do sada više puta virus iznenadio – navela je Brajović.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus nedavno je upozorio da je realno da se pojavi novi opasniji soj koronavirusa koji će biti otoran na sadašnje vakcine.Brajović navodi da je drugo ime za virus – mutacija. Dok ima transmisije ima i potencijala za mutaciju i pojavu novog soja. Realno je očekivati, niko ne može da precizira kada bi to moglo da se desi, da se pojavi novi soj koji je potentniji od omikrona. Jedan od razloga zašto mi imao tu bojazan je jer ima i dalje džepova gdje vidimo transmisiju a i daleko smo od praga koji smo zacrtali kada je vakcinacija u pitanju – istakla je Brajović.

Prema podacima SZO dominantan soj na globalnom nivou je i dalje omikron.Važno je da su vakcine i dalje djelotvorne, ali je i važno da se ide sa buster dozom za prioritetne grupe – poručila je Brajović.

izvor Pobjeda