Vučić: Srbija je sada sila, nije šaka zobi, nezavisnost Kosova „neće da može”

Vučić: Srbija je sada sila, nije šaka zobi, nezavisnost Kosova „neće da može”

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ održana je danas na Vojnom aerodromu u Batajnici. Vojska Srbije je prikazala novu opremu i vještine svojih pripadnika, a učestvovalo je više od 5.000 vojnika sa 2.300 sredstava.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić , prisustvovao je događaju zajedno sa gostima iz Mađarske i Republike Srpske.

„ Imali smo veoma dobar razgovor jutros sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom o borbi protiv terorizma. Sarađivaćemo u svakom smisli, od proizvodnog do trening djela ”, rekao je Vučić i čestitao generalu Mojsiloviću i ministru odbrane Vučeviću Dan vojske.

„ Ovo je poseban datum, dan početka Drugog srpskog ustanka, veoma važan, jer je utemeljio modernu srpsku državnost “, kazao je Vučić.

Osvrnuo se Vučić na izjavu potparola EU za spoljnu polituku. Petar Stano je naime rekao da je EU izrazila žaljenje što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova.

„ Danas sam se iznenadio kada sam čuo izjavu Stana. Ja ću pokušati još jednom da objasnim, da ljudi ne budu dovedeni u zabludu. Mi smo do sada učestvovali u četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje su organizovale prištinske vlasti. A nije trebalo da učestvujemo ni u jednom dok se ne formira ZSO, ili taman u jednom poslije čega bi bilo jasno koje su to srpske opštine, iako smo ih već definisali. Deset godina kasnije, a za to nije kriva samo Priština, već Evropska unija koja je garant provođenja Briselskog sporazuma. Oni su to potpisali, Ketrin Ešton je tu stavila svoj potpis. Oni to nisu proveli u djelo. A Srbi im poslije devet i po godina, upucavanja, maltretirala, šikaniranja, kažu nećemo dok ne sprovedemo ono što ste potpisali ”.

Kako je Vučić rekao, Srbija nije šaka zobi.

„ Dali ste im viznu liberalizaciju, članstvo u Savjetu Evrope … Nagradili ste ih čime još ”, upitao je Vučić i dodao da protivnike Srbije interesuje samo potpuna nezavisnost Kosova*:

„ Neće da može! “, jasan je predsjednik Srbije.

„ Mi smo u teškoj situaciji, ali to je naš narod na sjeveru KiM odlučio. Naš narod će sjutra u miru ali sa prezirom da gleda one koji im odlučuju o vlasti. Nakon toga će biti potpuna okupacija ”.

Vučić je rekao da se razgovara o viznoj liberalizaciji i da se nada da će taj problem biti riješen do 1. januara.

Potom je govorio o vojnoj tehnici koja je prezentovala i o stanju srpskih trupa.

„ Imali smo probleme u specijalnim jedinicama, vidjeli ste danas kako su svi opremljeni i odjeveni, i 63. i 72. i „kobre“ i „sokolove“. Posebno sam ponosan što nam se prijavilo 1700 kandidara za 530 mjesta koliko smo tražili. 4,43% su žene, ostalo su muškarci. Sa teritorije Beograda je veliki broj, najviše sa 7 okolnih okruga, a proporcionalno broju stanovnika ubjedljivo najviše iz Leskovačkog okruga. Da čestitam tim ljudima, oni sa Toplicom i Pčinjom najviše brane Srbiju. Prijavilo nas se tri puta više ljudi, vjerujem da ćemo kroz selektivan proces dobiti više od traženog broja vojnika, onda idemo na sledeći konkurs kada ovi momci budu dobili prve plate od 2000 i više evra, onda će svi videti da govorimo istinu, i da je sve tako, baš kao i ovo danas što ovdje vidite ”, rekao je Vučić.

Srbija radi sve da ojača vojno vazduhoplovstvo.

„ Danas ste mogli da vidite 10 migova 29 da lete, 10 „orlova“, helikoptere, a tek nam stižu helikopteri. Vjerujemo da ćemo nešto od zapadnih zemalja dobiti i helikoptera istočne proizvodnje. Naša vojska je sve snažnija, ali ćemo ljudske kapacitete morati i dalje da snažimo i popunjavamo. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a to možete samo ako imate snažnu armiju ”.

Razvijaće Srbi i dronove svoje proizvodnje.

„ Do kraja godine ćete moći da vidite naše dronove kamikaze koje smo već rezervisali ”.

Vučić je kazao da je redovno je obaviješten o tome kako se vodi rat u Ukrajini i na koj način i kojim sredstvima se vodi taj rat.

„ Morate da pratite sve ono što je najpotrebnije na ratištu. Kada imate jeftinu pretnju iz vazduha, morate da odgovorite jeftinim naoružanjem, to smo vidjeli sada u Ukrajini. Mi sada ponovo obnavljamo Strele i imamo ih mnogo ”.

Predstavljeni su modernizovani Miloš i Lazar 3.

„ To je izum naše pameti. Polako se približavamo onome što se u Ukrajini pokazalo kao najpotrebnije, To su višecjevni bacači raketa ”.

Vučić je potom nastavio:

„ Svi u Evropi znaju za „noru“. Relativno jetina a veoma uspješna ”, naveo je Vučić.

Predsjednik je u društvu gostiju iz Mađarske i premijerke Ane Brnabić obišao i dio sa bespilotnim letjelicama.

„ Ovo je velika snaga Srbije, nešto što čuva naše nebo ”, rekao je Vučić pokazujući na sistem „Pancir“, a pedstavljeni su PVO sistemi FK-3 kupljeni od Kineza.

„ Može da postigne 24 od 35 ciljeva, sada ćete vidjeti ” – rekao je Vučić premijeru Mađarske Viktoru Orbanu , nakon čega su ušli u vozilo.

„ Pustite nas da zemlja raste još, da napreduje. Mnogo smo jači nego što smo bili, ali to je još nedovoljno. Mi smo zemlja koja je tenkovska sila. Osim što imamo problem sa brojem posade, ali to sada mijenjamo. Imamo mnogo tenkova i modernizujemo mnogo tenkova. Šta god da kažete generalu Mojsiloviću, bez tenkova smo ništa. Ali jesmo sila, čak i šire nego u okruženju ”, poručio je Vučić.