Đaković: Litije su kruna djela mitropolita Amfilohija, jer su pokazale da je Crkva i vjera stožer Crne Gore

Đaković: Litije su kruna djela mitropolita Amfilohija, jer su pokazale da je Crkva i vjera stožer Crne Gore

U organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta i Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava“ u Srpskoj kući u Podgorici sinoć je održana Akademska tribina na temu „Poruke mitropolita Amfilohija“ iz dvije knjiga novinara Perice Đakovića „Morački tajnovidac“ i „Hristos se rodi“.

Autor Perica Đaković je u obraćanju prisutnima istakao da je mitropolit Amfilohije u tim intervjuima poslao snažnu poruku da se tadašnja aktuelna vlast u Crnoj Gori „mnogo u neznanju oslilila“.

–To su bili razgovori bez dogovorenih pitanja, to su integralni intervju, bez dodatnih dopuna. To su bili razgovori za Božić i Vaskrs poslednjih šest – sedam godina. Bila je velika obaveza sa takvim čovjekom razgovarati na teme koje se tiču Boga, Božića, Vaskrsa, rekao je Đaković.

Đaković je pričao o svemu onome što je vezano za te intervjue, „planirali smo razgovore od 30 minuta, a trajali su po tri sata“.

–Dogovorio sam se sa Bogom ovih dana da me ne dira, da završim neke stvari u Crnoj Gori, oko Miholjske Prevlake , kod Tivta i Njegoševa kapela na Loćenu. Jer, kada se vrati kapela na Lovćenu tada će se pomiriti narod Crne Gore, citirao je Đaković mitropolita Amfilohija iz djelova razgovora sa njim.

Đaković je dodao da za života te dvije obaveze za života nije ostvario, ali je nama kao vjernom narodu ostavio amanet da to uradimo.

–Litije tokom devet mjeseci 2020.godine su kruna djela mitropolita Amfilohija, jer su pokazale da je Crkva i vjera stožer Crne Gore, rekao je protojerej Mirčeta Šljivančanin govoreći na akademskoj tribini.

On je rekao da su Đakoviće knjige aktuelizacija dijela mitropolita Amfilohija na najbolji mogući način, kroz serijale intervjua u knjigama koje sadrži božićne i vaskršnje razgovore autora sa mitropolitom Amfilohijem od 2014. do 2020.godine.

–Razgovori Đakovića sa mitropolitom Amfilohije su davali vjeru i nadu gledaocima i slušaocima televizija i radija u kojima je radio Đakoić, vrijeme nezapamćenog progona Crkve u Crnoj Gori, posebno za vrijeme litija, rekao je Šljivančanin.

On je dodao da su knjige intervjua obuhavatile hrišćansku teologiju mitropolita Amfilohija od Hristovog rađanja i Hristovog vaskrsenja do posebnih tema iz teologije i života Crkve, koju je pretako u život i razgovor o Hristu sa vjernicima gdje god da se sreo sa njima i hodio.