Podaci koji zabrinjavaju, zbog sječe šuma godišnje nestane teritorija veličine Portugala

Podaci koji zabrinjavaju, zbog sječe šuma godišnje nestane teritorija veličine Portugala

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je danas, na Dan planete Zemlje, da se godišnje u svijetu, zbog ilegalne sječe šuma gubi teritorija veličine Portugala, što kao direktnu posljedicu ima „još pogubnije klimatske promjene i veći procenat gubitka bioraznolikosti“.

Ogranak WWF za Adria region (zemlje bivše Jugoslavije i Albanija) navodi u saopštenju povodom Dana planete Zemlje, da šume „polako odumiru“, uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepen i proglšavanje 30 odsto teritorije planete za zaštićeno područje.

Izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz navela je da Dan planete Zemlje predstavlja priliku da se obrati pažnja na šume i borbu za zdravu planetu, ali da se ne smiju zaboraviti i drugi resursi poput vode i vazduha, koji se uzimaju zdravo za gotovo.

„Korišćenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, u ogromnoj mjeri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa, jer ako nema njih nema ni ukupnog živog svijeta, a na kraju ni nas“, kazala je Kalauz.

Ta organizacija je u saopštenju apelovala na sve donosioce odluka, korporacije i građane da zbog ubrzanih klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmjere se na održive izvore energije.

„Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta, ali trebalo bi da budemo svjesni da nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskoj privredi kao i prijetnjom po opstanak svih nas“, dodaje se u saopštenju.