Crna Gora u četvrtom šeširu na žrijebu za Mundobasket

Crna Gora u četvrtom šeširu na žrijebu za Mundobasket

Košarkaši Crne Gore će žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima čekati iz četvrtog šešira, saopšteno je iz Svjetske košarkaške asocijacije (FIBA).

Pored Crne Gore, na žrijebu koji će 29. aprila biti održan u Manili (Filipini), u četvrtom šeširu su još i Kanada, Venecuela i Portoriko.

Na Mundobasketu učestvuju 32 selekcije, koje će biti žrijebane u osam grupa po četiri tima. Kako je saopštila FIBA, zbog ujednačenosti kvaliteta grupa, šeširi su podijeljeni, pa tako naša selekcija može biti u grupi samo sa selekcijama iz šešira 2, 6 i 8.

Uz to, u jednoj grupi ne mogu da budu više od dvije evropske selekcije, tako da se Crna Gora u grupnoj fazi ne može sastati ni sa Letonijom i Gruzijom.

Tako su potencijalni rivali za grupnu fazu: Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija iz šešira 2, Kina i Meksiko iz šešira 6, te Liban, Egipat, Južni Sudan i Zelenortska ostrva iz šešira 8.

Tri domaćina Mundobasketa, koji je na programu od 25. avgusta do 10. septembra, imala su pravo da, iz komercijalnih razloga, izaberu po jednu selekciju za grupe koje će se igrati u tim zemljama. Pošto je Indonezija izabrala da ugosti Kanadu, onda je poznato da Crna Gora sigurno neće igrati u Indoneziji. Filipini su izabrali Sjedinjene Američke, a Japan se odlučio za Sloveniju, a Indonezija za Kanadu.

Kuglice će izvlačiti legende košarke – Argentinac Luis Skola, drugi najbolji strijelac u istoriji šampionata svijeta i igrač sa najviše odigranih utakmica – 41, na pet prvenstava, te Njemac Dirk Novicki, nekadašnji NBA as u Dalasu, danas predsjednik FIBA komisije igrača.

Šeširi

Prvi šešir: Filipini, Španija, SAD, Australija

Drugi šešir: Francuska, Srbija, Slovenija, Litvanija

Treći šešir: Grčka, Italija, Njemačka, Brazil

Četvrti šešir: Kanada, Venecuela, CRNA GORA, Portoriko

Peti šešir: Iran, Dominikanska republika, Finska, Novi Zeland

Šesti šešir: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija

Sedmi šešir: Jordan, Japan, Angola i Obala Slonovače

Osmi šešir: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska ostrva