Finska oslobađa zaplenjenu rusku imovinu

Finska oslobađa zaplenjenu rusku imovinu

Ruska državna imovina u Helsinkiju koju su privremeno zaplenile lokalne vlasti oslobođena je, izjavio je medijima šef finskog odeljenja izvršitelja Aki Virtanen. Finske vlasti su prošle nedelje „zaplenile“ ruski kulturni centar i diplomatske stanove, što je navelo Moskvu da interveniše.

Helsinki nije našao razloge za zaplenu, rekao je Virtanen za finsku ILE TV. Vlasti su prvobitno uvele tronedeljno ograničenje za zgradu kulturnog centra, okolno zemljište i stanove diplomata koji tamo rade.

Prema Virtanenovim rečima, bilo je potrebno vreme da se proveri da li je neki od objekata povezan sa entitetima ili pojedincima na crnoj listi EU. List Helsingin Sanomat objavio je u utorak da je reč o sedam stanova u vlasništvu Rossotrudničestva, ruske savezne agencije za spoljnu saradnju koju je prošle godine sankcionisala EU.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je objašnjenje od Helsinkija i insistiralo da objekti uživaju diplomatski imunitet. Ruska ambasada u Helsinkiju je takođe saopštila da je u „kontaktu sa finskim vlastima po tom pitanju“. Finsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je primilo notu iz Rusije. Ni Finska ni Rusija do sada nisu zvanično komentarisale oslobađanje imovine.

SAD i njihovi saveznici, uključujući EU, uveli su sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Ograničenja uključuju zaplenu imovine i sankcije brojnim ruskim zvaničnicima, kao i vladinim i nevladinim subjektima. Moskva je osudila zaplenu svoje imovine u inostranstvu kao „krađu“.