Udruženje penzionera “Sloga”: Odbacujemo neistinite navode Damjanovića

Udruženje penzionera “Sloga”: Odbacujemo neistinite navode Damjanovića

Udruženje penzionerki i penzionera “Sloga” Pljevlja odbacilo je, kako su naveli, “sa gnušanjem i prezrenjem tendenciozne i neistinite navode koji su izrečeni na sjednici Skupštine udruženja penzionera Pljevlja održanoj 12. aprila.

”Predsjednik te penzionerske organizacije Vukadin Damjanović na nedostojan način, u svom oprobanom i dobro poznatom maniru, u kontinuitetu obmanjuje svoje članstvo i javnost netačnim tvrdnjama i krivotvorenjem činjenica da bi prikrio teške zloupotrebe u raspolaganju sredstvima članarine i zataškao finansijske malverzacije u vezi sa izgradnjom stanova za penzionere. Da bi skrenuo pažnju sa ovih i niza drugih problema pokušava da etiketiranjem i podvalama ocrni sve one koji se usude da ukažu na negativne i pojave u radu tog Udruženja, kojima se nanosi velika šteta penzionerima Pljevalja”, navodi se u reagovanju koje potpisuju predsjednica “Sloge” Stoja Čabarkapa i predsjednik Pokreta penzionera Crne Gore Svetozar Čabarkapa.

Oni navode da se “Sloga” duže vremena nalazi na udaru, samo zato što njegovi članovi ne pristaju da budu dio organizacije čije uže rukovodstvo malo brine o interesima penzionera, a mnogo više o svojim ličnim.

”Zato predsjednik Damjanović u najnovijoj verziji napada kaže da Udruženje “Sloga” nije priznato od strane Saveza udruženja penzionera Crne Gore i Fonda PIO. Pritom ne kaže niti pojašnjava o kakvom se priznavanju ili nepriznavanju radi. Važno je da on kao neprikosnoveni arbitar kaže svoje i da donese konačni sud i ocjenu.

Takvu moć on temelji na statusu koji ima kao predsjednik Skupštine, predsjednik Udruženja i predsjednik Upravnog odbora, dakle tri funkcije obavlja istovremeno. Za ovu vrstu “demokratičnosti” znaju samo oni koji ga biraju, a ne i penzioneri.

Svojim odabranim rječnikom članove našeg Udruženja naziva pristalicama, valjda po ugledu na one malobrojne iz svog okruženja koji ga zbog ličnog interesa štite i podržavaju. Na njihovo razočarenje, mi takvih nemamo. Naši članovi nijesu pristalice već penzioneri koji su dobrovoljno učlanjeni u naše Udruženje na osnovu svojeručno potpisane pristupnice.

Pitamo predsjednika Damjanovića koliko ima penzionera koji su dali svoju saglasnost da se učlane u “njegovu” penzionersku organizaciju na osnovu svojeručno potpisane pristupnice ili nekog drugog validnog dokumenta. Ako on to ne zna ili neće da zna, mi ćemo mu reći. Nema nijednoga, tako da su penzioneri upisani, a ne učlanjeni u Udruženje penzionera Pljevlja, što je nestatutarno i nezakonito.

I na kraju, u cilju potpunog, istinitog i cjelovitog informisanja dužni smo da penzionere i širu javnost obavijestimo o sljedećem: Udruženje penzionerki i penzionera “Sloga” Pljevlja je Rješenjem Ministarstva javne uprave upisano u Registar NVO, sa punim pravnim legitimitetom, donijeli smo Statut Udruženja i na njemu zasnovana sva druga normativna akta, formirani su svi organi koji funkcionišu u skladu sa Statutom i zakonom, sa svojstvom pravnog lica stekli smo i sva druga prava koja nam pripadaju po zakonu, Fondu PIO smo predali pristupnice za 250 učlanjenih penzionera, odlukom Skupštine sa sjednice 9. 11. 2022. godine Udruženje penzionerki i penzionera “Sloga” je, na osnovu člana 9. Zakona o NVO Crne Gore i svojih normativnih akata, donijelo Odluku kojom kolektivno pristupa Pokretu penzionera Crne Gore.

U obrazloženju je navedeno da je nezadovoljstvo radom i djelovanjem Udruženja penzionera Pljevlja koje se manifestuje nebrigom i nezainteresovanošću rukovodstva za rješavanjem gorućih, životnih pitanja penzionera, nesavjesnim i neodgovornim raspolaganjem članarina i drugim slabostima, osnovni motiv za donošenje predmetne Odluke”, navodi se u reagovanju.